Редакция на обява Добави обява

83 лв./хектар ще бъде субсидията от ДФЗ за зимни пръскания

18.11.2019 г.
77616
Финансовата подкрепа от Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”" ще бъде в размер на 83 лв. / хектар, научи репортер на АгроСалон.

Сумата е определена на база подадените заявления до края на месец Октомври, като предварително не бе прецизирана, тъй като не се знаеше колко стопани ще кандидатстват.

Финансовата подкрепа по мярката бе обявена от ДФЗ като стойност "до 100 лева на хектар с ДДС". Въпросът, който сега циркулира като коментари сред земеделците е - Как ще се усвои прецизно сумата за зимни пръскания, след като в различните заявления са посочени различни площи и най-вероятно ще останат "свободни пари" по финансовата мярка, "освободени" в тази разлика между 100 и 83 лв./хектар.

АгроСалон припомня, че субсидията по схемата се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита. Другото изискване е те да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, напомнят от ДФЗ.

Финансовият ресурс по нея за настоящата година е в размер на 5.5 млн. лв. Част от средствата бяха разплатени през пролетта. Те покриваха направени разходи за растителнозащитни дейности по трайните насаждения в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. Тогава 2 959 производители получиха 3 млн. лв.

НАРЕДБА - ИЗИСКВАНИЯ -ЗИМНИ ПРЪСКАНИЯ 2019 574.09 kB (pdf) свали

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG