Редакция на обява Добави обява

АГРА 2020 започна при слаб интерес за трактори и агротехника (СНИМКИ)

19.02.2020 г.
18611
Традиционното селскостопанско изложение АГРА 2020 започва днес в Пловдив и ще продължи до 23-и Февруари (събота).

В сравнение с предходни години, изложението АГРА, което някога беше емблема на българското селско стопанство, става все по-малко както по заети площи, така и посещаемост. Това са първите впечатления от обиколката на АГРА 2020. Най-орязани са площите в 3-а палата, както и на открито, съобщава Агросалон.БГ. Изложението е пълно с коли и представители на изложители, но потокът на входа от страна на посетители е много слаб.


Към 10.52 ч. откритите изложбени площи продължават да бъдат почти празни по отношение на посетители, но за сметка на това в изложбените палати има по-голямо раздвижване на хора: най-вече в 6-а палата, където има щандове на аграрни институти и научни организации, а също и в 13-а палата, където свои щандове имат компании за семена, препарати и специализирано оборудване за земеделие. Посетители има и на щандовете за дребен прикачен инвентар и японски трактори, които са по-достъпни за зеленукопроизводители, овощари и лозари. 

АГРА 2020 има нова организация на зоната за фиданки и растения за засаждане, които са изнесени на ново място в страни от 6-а палата. 

По-слабият търговски и посетителски интерес е в резултат на две основни причини:
  • промяна в начина на маркетиране, рекламиране и достигане до клиенти и реални продажби
  • обединението на големите търговци на агротехника в тяхно собствено изложение - БАТА Агро

Въпреки по-слабият интерес, АГРА 2020 все пак запазва сравнително прилична делова програма със семинари и дискусии, които са основният фактор за привличане на голяма част от професионалните земеделци и животновъди по време на изложението. Чрез деловата част, АГРА 2020 ще привлече като посещаемост и професионални земеделци, но доколко те са клиенти за реални сделки, това няма как да се измери прозрачно.

При първата обиколка на АГРА 2020 прави впечатление, че около 90% от щандовете са на едни и същи места и представят сравнително едни и същи продукти/услуги, както в предходните години.

В сравнение с чужедстранни изложения, които има обособени специални палати и зони за иновации в земеделието, нови технологии, особено в сферата на BigData,  прецизното земеделие и внедряването на екологични решения за селското стопанство, то на АГРА 2020 по-скоро сме свидетели на "закърпване" на статуковото и опит за запазване на площите, които стремглаво намаляват с всяка измината година. Дали причината за това е изостаналият темп на развитие на българското селско стопанство, родният темперамент на земеделци и търговци или изцяло промяната в начина на комуникация, породен от това, че фермерите свикнаха да бъдат обгрижвани и ухажвани по места - във фермите, а в интернет има цялата нужна информация за продукти и услуги - остава всеки сам да прецени.

Ние помним АГРА - в силните години - с интензивност, със срещи, със сделки...но това е един хубав спомен. Развитието не търпи инерция, а изисква нов подход и иновации.

© 2020 Агросалон БГ

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG