Редакция на обява Добави обява

AUGA представи първия в света хибриден биометанов и електрически трактор

11.10.2021 г.
2489
Групата AUGA, най-големият производител на био храни в Европа, разработи и представи първия в света хибриден биометанов и електрически трактор за професионална фермерска употреба - AUGA M1. Това е първата стъпка на компанията в предлагането на технологични решения, които ще премахнат замърсяването на климата по цялата верига на доставка на храни, от поле до маса и ще позволят храната да се произвежда без екологични щети за природата.

„Готови сме да предоставим на потребителите по целия свят храна без никакво замърсяване за природата. Като ядат такава храна, самите хора ще повлияят ежедневно положително върху изменението на климата. И сме сигурни, че все повече хора искат да живеят така “, казва Кейстутис Юшчиус, главен изпълнителен директор на групата AUGA.

Според него AUGA group е решена да стане световен лидер в технологиите за устойчиви и биологични храни.

Според учените селскостопанската дейност е отговорна за почти една четвърт от цялото замърсяване с парникови газове в света. Голяма част от емисиите се дължат на използването на изкопаеми горива в селскостопанските машини.

Според изпълнителния директор на групата AUGA, технологията, разработена в Литва, ще помогне за създаването на модел за производство на храни по целия свят, който ще намали щетите, причинени на природата.

„Преди три години, когато за първи път изчислихме емисиите си, видяхме, че цели 30 % от тях идват от използването на изкопаеми горива във фермите. Просто нямаше решения за промяната му. Ето защо ние поехме водеща роля в разработването на тракторни и агротехнологии, които ще ни позволят да създадем нов стандарт за устойчиво земеделие и драстично да намалим замърсяването по цялата верига на стойността на храните. Първият резултат от тази работа е биометанов и електрически трактор “, казва К. Juščius.

Според него изборът на биометан като алтернативно гориво не е случаен - той е един от най - зелените видове биогорива. Метанът, събран от животински отпадъци и преобразуван в биометан, компенсира повече емисии на единица енергия в неговия цикъл на производство и използване, отколкото излъчва.

„Нашето изобретение дава възможност да се създаде широк спектър от приложения на трактори  за всички фермери, които искат да работят устойчиво. Ние не разработваме технологии, само за да разрешим собствените си емисии и да изпълним обещанието да се превърнем в CO2-неутрална компания до 2030 г. Нашата цел е по-голяма: ще се стремим да направим този трактор и други технологии, които все още се разработват, достъпни за фермерите навсякъде света и да помогнат за решаването на глобалния проблем със замърсяването в селскостопанския сектор “, казва К. Juščius.

Според К. Juščius, хибридният трактор AUGA M1 е уникален, защото решава две основни пречки, които досега са попречили на най-големите корпорации в света да предлагат такова оборудване за професионална употреба.

„Нашият екип от инженери е намерил решения за решаване на проблема със зареждането с гориво и осигуряване на непрекъсната работа на трактора през целия работен ден. Понастоящем тракторите, задвижвани от биометан, могат да работят само 2-4 часа, тъй като газовите бутилки физически не се вписват в конструкцията на трактора. Земеделските производители обаче се нуждаят от селскостопанска техника, която може да работи 12 часа или повече. AUGA group разбира това отлично и е създала решение “, казва изпълнителният директор на компанията.

Патентованият дизайн на компанията позволява на трактора да побере по-големи бутилки с биометанов газ. Тракторът AUGA M1 използва хибридна биометаново-електрическа горивна система. Когато тракторът работи, двигател с вътрешно горене, задвижван от биометан, генерира енергия и я предава директно на електрическите двигатели, които въртят колелата. Патентованият дизайн на компанията позволява на трактора да побере по-големи бутилки с биометанов газ.

При работа при нормални условия, които не изискват висока мощност, тракторът съхранява генерирания енергиен резерв в батериите. Такава система не губи енергия при условия на ниско натоварване, използва сравнително малък, но ефективен двигател и е в състояние да извлече огромна мощност, когато е необходимо. Тези решения позволяват на трактора да работи до 12 часа.

Второто препятствие за разпространението на трактори, работещи с биометан, е слабо развитата инфраструктура на станцията за зареждане с биометан. Групата AUGA реши този проблем, като предложи бърза и удобна смяна на газови патрони.

Според изпълнителния директор на групата AUGA, докато прилага глобалната стратегия за селскостопанските технологии (AgTech), в близко бъдеще ще бъдат представени още решения, които ще гарантират устойчивостта на цялата хранителна верига. В момента специалистите на компанията разработват други устойчиви решения за технологии, които ще премахнат въглеродните емисии от почвата и храносмилателния процес от отглеждането на говеда.

„Нашите иновации ще обединят световната общност от отговорни потребители, интелигентни фермери и смели инвеститори. Ще стане реална промяна чрез създаване на екологично чиста верига за доставки на храни и ще позволят да се реализира визията на групата AUGA - да стане синоним на устойчива храна и начин на живот “, казва К. Juščius.

© Агросалон БГ

Свързани статии

Видео ревю
New Holland задълбочава проектът си за екологичен трактор на метан (ВИДЕО)
Водачите на тези икономически ефективни машини получават същия комфорт, удобство и производителност, както операторите на по-големите, с по-високи характеристики колесни товарачи на JCB.
22.11.2018 г.
12055
Каква е разликата между No-Till, Strip-Till, Ridge-till, Mulch-till, Opti-till или Minimum-till? (АНАЛИЗ)
Консервационна обработка (conservation tillage) е всяка обработка или система за отглеждане на земеделски култури, която след засяване оставя най-малко 30% (или повече) растителни остатъци на повърхността на почвата след засяването за намаляване на водната ерозия
16.07.2020 г.
4435
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG