Редакция на обява Добави обява

Агро хакерски маратон обедини IT специалисти и земеделската общност (ВИДЕО)

16.09.2019 г.
8387
Близо 60 IT специалисти и представители на земеделската общност взеха участие в първото по рода си състезание между “хакери” в агросектора - Агро Хакатона AgriTechHack. В рамките на повече от денонощие отборите създадоха свои дигитални проекти, които могат да се приложат в агрохранителната верига. 

Иво Куманов, управител на NIK Academy, организатор:
“Първият Агро Хакатон е едно интересно събитие, което събира хора от IT, младежи, които имат желание да развиват нови технологии и хора от сектор Земеделие. Целта е за 24 часа да създадат нещо, което има пазарна реализация, решава проблем, лесно изпълнимо е и практически приложимо на полето”   

Участниците в хакерския маратон работиха заедно с ментори в четири направления - за технологии в пчеларството, автоматизация в земеделието, обработка на данни от земеделска техника и изкуствен интелект в селското стопанство.

Светлана Боянова, Председател на сдружението AgroHub.BG, организатор:
“От една страна трябва да се търсят решения на местни български проблеми, но от друга страна в тези Хакатони трябва да се мисли за продукти, които да помагат в глобален мащаб. Идеите и проектите трябва да решават глобално нещата. Ето защо трябва двете страни - IT специалистите от едната и земеделските производители и преработвателната индустрия от друга, да си подадат ръка и да започнат да си говорят. Агро Хакатонът е едно от тези места!”

Задачите за Агро Хакотона бяха разработени със съдействието на опитни експерти от Холандия, където подобни хакатони се провеждат често в различни сектори на икономиката и производството.

Ари Фелдхаузен, земеделски съветник към посолството на Кралство Нидерландия: 
“Факт е, че България разполага с плодородна земя за производство на храна и съвместно с новите дигитални технологии, ние можем да работим заедно с вас, за да постигнем едно по-ефективно, щадящо климата и околната среда земеделие и производство на храни”.   

В цялото море от данни, с което са залети днес земеделските стопани, за тях всъщност е важно да разполагат с обобщена информация, за да вземат правилните решения за своето стопанство. 

Свилен Костов, специалист по прецизно земеделие:
“Тук трябва да се мисли не толкова за техническата част - какви сензори, сървъри и протоколи за комуникация ще използват IT специалистите, а как всичката тази информация, която имат, да я трансферират в разбираем за фермерите език. Защото това е едно от глобалните предизвикателства пред Хакатона  - да се намери връзката между технологията и фермерите.” 

инж. Емил Кирилов, собственик на IT фирма:
“Ние не разбираме нищо от земеделие или други индустрии. Ние сме инженери, които разбираме от технологии. Ето защо искаме да научим какви са проблемите и как можем да помогнем на земеделците”.

След 28 часовото “хакване”, голямата награда на първия Агро Хакатон - 15 000 лв. взе отборът ONE на братята Александър и Борис Брестнички:

Проектът на ONE представлява уеб базирана платформа с таргет мобилно приложение за проследяване на произхода и качеството на храните, включително и техните съставки. Той ще използва елементи на Big Data технологията, автоматизация и предвижда за в бъдеще Blockchain валидация. 


В челната петица влязоха още проект за изкуствен интелект , който да установява здравния статус на винени лозя; приложение в помощ на пчеларите за откриване на аномалии при пчелните семейства; система за управление на данни от земеделска техника. 

Наградният фонд на първия Хакатон у нас, е в размер на 22 000 лева, от които 20 000 лв. осигурява AgroHub.BG по европейската програма „Хоризонт 2020“. Останалите 2 000 лв. са осигурени от банкова институция. 

Първият Агро Хакатон се проведе при изключително голям интерес от страна на млади и мотивирани хора:
“Изключително сме доволни, че земеделието не е тема, която оставя младите хора безразлични.  има млади хора, които се интересуват от изкуствен интелект в земеделието, в сферата на автономните машини, IOT също…”, посочи Иво Куманов.

текст: София Белчева, снимки: Борислав Борисов

© 2019 Агро Клуб - AgroSalon.bg

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG