Редакция на обява Добави обява

БАТА АГРО се отлага за 2021-а година, заради коронавируса

31.03.2020 г.
2853
Световната пандемия от коронавирус неизбежно ще доведе до негативен ефект при пазара на селскостопанска техника. В същото време обаче, земеделското производство няма да спре. Това заяви в интервю за АгроКлуб  Даниел Минев, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА*). С него разговаряхме за готовността на вносителите на земеделска техника да работят в условията на пандемия от коронавирус.
 
Г-н Минев, извънредната ситуация заради COVID-19 съвпада с началото на активната пролетна кампания на полето. В този смисъл, как организираха работата си търговците на агротехника в страната? По отношение на сервизното обслужване, има ли достатъчна обезпеченост с резервни части и консумативи? 
Вносителите на техника правят всичко възможно да осигурят най-адекватна подкрепа на земеделските производители в тази тежка ситуация. Работим по поддръжката на техниката, която оперира по полетата, осигуряваме сервизно обслужване, резервни части и консумативи. Разбира се, извънредното положение налага ограничения, които обуславят затруднения както с времето на реакция, така и с наличността на части и консумативи.

Въпреки това ние продължаваме работа, за да могат земеделските производители да не прекъсват производствения процес на полето и да се фокусират върху техния бизнес, а ние ще се фокусираме върху осигуряване на възможно най-бърза реакция и безпроблемна работа на машините.

Има ли забавяне в доставките на нови машини и резервни части?
Неминуемо ситуацията ще се отрази на доставката на машини и вече се отразява. Много производители намалиха капацитета си на производство в една или друга степен в резултат на пандемията от коронавирус. Съответно при доставките на нови машини, както и на резервни части, има известни забавяния, които не можем да избегнем. Призовавам земеделците да проявят разбиране, когато има забавяния.

В тази връзка трябва да се има предвид, че големите вносители на техника разполагат с налични нови машини в страната, които могат да бъдат подготвени и пуснати в работа за дни.
Някои от водещите фирми на земеделска техника обявиха, че временно ограничават дейност.

Преди дни, логично, обявихте, че изложението БАТА АГРО се отлага за 2021 г. Макар че ситуацията с развитието на епидемията в световен мащаб е трудно предсказуема, как очаквате, че ще се отрази тя на търговията със земеделска техника у нас?
Негативен ефект върху пазара ще има, но е факт, че земеделското производство няма как да спре, особено в толкова труден за цялото човечество период. Земеделието осигурява храната за всички нас. То винаги е било стълб в икономиката на страната и както и в други кризисни моменти в миналото, е „подпирало“ стопанската система значително.

В такъв момент по време на криза е жизнено важно ползването на нова техника, защото тя дава възможност за максимално ограничаване на разходите и то, най-вече оперативните разходи.
Разбира се, новите технологии изискват инвестиции и само тези, които имат смелостта да инвестират в тях, ще могат да видят положителния икономически резултат, които те носят.

*БАТА АГРО е създадена през 2005 г. и днес обединява най-големите фирми в бранша, които осъществяват 85% от вноса на земеделска техника в страната. 

Интервю на София Белчева, © 2020 Агро Клуб - Agroclub.bg
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG