Редакция на обява Добави обява

БАТА Агро 2022 започна край Стара Загора при силен интерес и много нови машини

16.05.2022 г.
3232
Селскостопанското изложение БАТА Агро 2022 започна край Стара Загора при силен интерес и много нови машини. Очаква се в следващите слънчеви дни до 20-и Май включително, събитието да бъде посетено от хиляди земеделци от цяла България.

С изключително атрактивни щандове за земеделска техника се представят редица фирми, сред които с нови модели се отличават световените марки Case IH, JCB, McCormick, Landini, Vaderstad, Monosem, Sulky, Tecnoma и др.

На официалната церемония по откриването днес, земеделския министър Иван Иванов заяви, че  форумът е доказателство за това, че агросекторът има потенциал да бъде на световно ниво и допълни:

"Конкурентоспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от необходимостта да се премине към съвременни начини на производство, което може да се постигне чрез подпомагане на отрасъла както по линия на европейските фондове, така и с национални средства. Така ще изпълним целта си България да се превърне в страна с модерно и развито земеделие, която предоставя възможности на земеделските стопани не само да затвърждават позициите си, но и да навлизат на нови пазари". Аграрният министър подчерта, че за Министерството на земеделието основен приоритет е развитието на сектора. "Правим всичко възможно в настоящата трудна обстановка да подпомагаме българските земеделски производители. Родното ни земеделие е с дългогодишни традиции и съм уверен, че заедно и с общи усилия те ще се запазят и за бъдещите поколения", каза той.

По думите му българските земеделски стопани имат възможност да ползват съвременни методи и техника при отглеждането и производството на продукцията си -  за периода 2019-2021 г. в страната ни са регистрирани 3227 нови колесни трактора и 492 нови зърнокомбайна.

Министър Иванов обясни, че мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е това, от което  се нуждае земеделският стопанин, желаещ да модернизира производството си. По думите му финансовата помощ от минимум 50% от размера на разходите, за които се кандидатства, е мотивът, който прави мярката толкова привлекателна за иначе така необходимите инвестиции, в това число земеделска техника.
"По мярката са сключени 1647 договора с общ размер на договорената субсидия  371 598 337 евро (726 772 лева), като размерът на изплатените средства е 295 358 880 евро (577 671 758 лева).  Общият брой на постъпили проектни предложения е 8803. За 2022 г. са изплатени до момента 5 202 821 евро (10 175 834 лв.), каза той.

Министърът на земеделието допълни, че от одобрените проекти 1367 включват инвестиции за селскостопанска техника. Той заяви, че по 1110 проекта със селскостопанска техника е изплатена субсидия в размер на 518 657 956 лв., с общ размер на одобрените разходи за техника в размер на 892 357 413 лв.

"Необходимо е постепенно и плавно подновяване на селскостопанския технологичен парк с нови, по-модерни, по-надеждни и по-качествени трактори и зърнокомбайни, което ще спомогне българското земеделие да стане не само по-модерно и по-сигурно, но и по-високопроизводително и доходоносно", каза д-р Иванов.

Аграрния министър подчерта, че България е страна с потенциал  в областта на земеделието и изрази увереност, че с общи усилия и чрез прилагането на добри практики ще успеем да развиваме все по-успешно традициите на родното ни селско стопанство.

"Министерство на земеделието е в постоянен и пряк диалог с бранша, защото нашата основна цел е да бъдем в помощ на българските земеделски производители и да превърнем земеделието в предпочитан и желан сектор за все повече и все по-млади хора", подчерта д-р Иванов.
Той заяви, че провеждането на това изложение, демонстрациите и презентациите пред настоящи и потенциални партньори е основа за създаване на нови възможности не само за ефективно развитие и сътрудничество, но и за стартиране на нови бизнес начинания.

"Министерство на земеделието подкрепя подобни значими събития. Това е и причината да се включим във форума и с щанд на Министерството, на който гостите на изложението ще имат възможност да зададат своите въпроси към експертите ни", заключи министър Иванов.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ БАТА АГРО:
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG