Редакция на обява Добави обява

БАТА Агро 2024: МЗХ обяви, че започва подписването по НПВУ и прием по мярка 4.1 и 4.2

14.05.2024 г.
1254
През месец юни ще бъде отворен нов прием по две мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), с обща стойност 160 милиона лева. Приемите ще бъдат по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на откриването на специализираното селскостопанско изложение „БАТА АГРО 2024“ в град Стара Загора.

Министър Тахов информира, че за целия програмен период 2014-2020 г. по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора, с общ размер на одобрените разходи над 3,25 милиарда лева.

Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони
Д-р Тахов подчерта, че основен лост за развитието на отрасъла в новия програмен период 2023-2027 г. е Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони. Според него, целта на интервенциите в този план е да подкрепят устойчивото развитие на земеделието, да допринесат за подобряването на селскостопанските доходи и да спомогнат за овладяването на пазарните рискове на фермите, с цел постигане на по-висока ефективност. Очаква се до края на месец май да бъде получено одобрение на първото изменение на Стратегическия план, след което ще бъдат разработени насоките за кандидатстване и изпълнение по отделните интервенции, за които ще бъдат отворени приеми през настоящата година.

Кампания за директни плащания
Министърът информира още, че кампанията за директните плащания, открита на 26 април, се очаква да приключи в края на юни месец, което е с един месец по-рано от предходната година. До момента в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) са подадени над 9000 заявления, като 7000 от тях са за площи над 1 милион хектара. Всички наредби са на обществено обсъждане и се очаква да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на месец май.

До дни започва подписването на договорите за агротехника в проектите за инвестиции по НПВУ. Това съобщи също по време на откриването на специализираното селскостопанско изложение БАТА Агро 2024, служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. 

В рамките само на този прием са внесени над 4000 инвестиционни проекта. Интересът към 2-те инвестиционни мерки е много голям, тъй като акцентът при това подпомагане по НПВУ е върху иновациите и дейностите, свързани с опазването на околната среда. Голяма част от новата техника, която беше представена по време на откриването на изложението в Стара Загора е свързана именно с дейности по екологизация и иновации.


За предстоящи проекти за финансиране, можете да се обръщате към консултантите на Сибола, с над 25 години опит в разработването на успешни инвестиционни проекти: 0897 97 14 91
info@cibolabg.com
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG