Редакция на обява Добави обява

Близо 2500 лв на конска сила е референтната цена за трактори в калкулатора на ДФЗ

25.08.2023 г.
1969
Станаха ясни референтните цени за предстоящия прием на проекти земеделска техника, които ще бъдат валидни за проекти по линия на Процедура № BG-RRP-6.004 „ИНВЕСТИЦИИ В ТЕХНОЛОГИЧНА И ЕКОЛОГИЧНА МОДЕРНИЗАЦИЯ“, по която феремерите ще могат да закупуват с 50% субсидия нови трактори, комабйни и земеделска техника.

Защитни системи:
При изграждане на защитна система за предпазване на овощни дръвчета от градушки, насекоми и други, цената варира в зависимост от вида на културата. За семкови, костилкови и ядкови (черупкови) овощни видове, цената на декар е 8 600 лв.
За лозя, цената е 7 500 лв. на дка.
За ягодоплодни, многогодишни медицински и ароматни култури, както и за всички други култури, цената за декар е 3 650 лв.

Земеделска техника:
  • Трактори: Цената за конска сила е 2 491,37 лв., но това не включва горски и градински тип косачки.
  • Зърнокомбайни: Пределната цена за конска сила е 2 555,07 лв.
  • Силажокомбайни: Цената за конска сила е 1 883,59 лв.
  • Самоходни товарачи (челни и телескопични): Таванът на цената за конска сила е 2 672,22 лв.
  • Самоходни пръскачки: Максималната цена за конска сила е 3 193,18 лв.

Особено интересно е да отбележим, че пределната цена за 1 к.с. номинална мощност за самоходната земеделска техника включва и допълнителното оборудване, което е необходимо за нормалното функциониране на машините.

При определение на цената на конкретна техника, основана на нейната мощност, производителите и продавачите трябва да направят сравнение между предложената цена и максимално допустимата цена на база номинална мощност.

За оценка на капацитета на земеделската техника при кандидатстване за финансова подкрепа чрез Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, се предоставя калкулатор за автоматични изчисления.

В заключение, земеделците трябва внимателно да разгледат условията и цените, когато планират инвестиции в защитни системи и земеделска техника, като същевременно използват наличните инструменти за оценка и сравнение на предложенията на пазара.

Пълна инструкция изтеглете от файла по-долу:

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПРОЕКТИ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА ТЕХНИКА 2023-2024 69.50 kB (doc) свали
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG