Редакция на обява Добави обява

CASE IH въвежда XPower система за борба с плевели чрез електрически ток

28.11.2018 г.
12265
CASE IH въвежда нова система за борба с плевели чрез електрически ток. Новата система е удостоена с медал от наградите за иновации на изложението SIMA 2019, където призът ще бъде връчен. Системата използва електрически ток за борба с плевелите и ще се продава като част от пакет "Нови технологии за прецизно земеделие Case IH".

Разработена от швейцарската компания Zasso Group, технологията "electroherbicide", обозначена от Case IH като XPower, е разработена в отговор на необходимостта от намиране на по-устойчиви решения за борба с плевелите, в сравнение с традиционната агрохимия. 

Дигиталната хербицидна технология е толкова ефективна, колкото химическите хербициди по отношение на борбата с плевелите и е по-ефективна, икономична, практична и безопасна за реколтата и почвата, отколкото механичното плевене + използване на препарати, които вредят. В същото време е по-практична, по-безопасна и по-евтина от системите за химическо изгаряне, които се използват за пълен контрол на плевелите или шумата.

Как работи Case IH XPower?
Системата XPower преобразува механичната енергия в електрическа, като замества химикалите, използвайки на тяхно място високоенергийни електрони, прилагани през листата на плевелите и достигащи корените. Технологията е модулна, осигурява максимална гъвкавост и може да бъде съобразена с конкретните геометрии и нужди на културата.

Монтирана на трактор или на неговия инвентар при работна ширина от 1,2 до 3,0 м, системата създава високо напрежение при контакт с плевелите. С помощта на сензор и / или система за ориентиране чрез камера, XPower, управляван от системата ISOBUS, предава това напрежение чрез един елемент, който е в контакт с листата на плевелите и достига до корените. Друг елемент, докосващ се до друго листо, затваря електрическата верига и хлорофилът на плевела се уврежда незабавно. Системата е еднакво ефективна както за по-големите плевели, така и за малките.Разновидността на плевелите е без значение и няма риск последващите промени във въздуха да окажат влияние върху ефикасността на системата или в дългосрочен план. Също така няма нужда от многобройно прилагане или от сложни схеми за пръскане, докато системата помага да се преодолее използването на хербициди и резистентността на плевелите към агрохимията. Няма и опасения относно съвместимостта с отглежданата култура - ако системата може да третира плевели, които растат над културата, то те ще бъдат контролирани.

Използването на електрически контрол на плевелите, самостоятелно или заедно с химически и / или механичен контрол, преодолява много от проблемите в стопанствата.

Освен борбата с плевелите, като например високите треви при полските култури, както и третирането на плевели със сложни коренови системи като пирей, където увреждането на почвата може да влоши проблемите, системата има потенциала да подпомага борбата с плевелите покрай дървета или храсти. Няма риск от увреждане на дърветата или храстите, предотвратява се по-нататъшно кълнене на плевелите и се минимизира рискът от ерозия на почвата.

Системата е съвместима с принципите на биологичното земеделие. Междувременно, рискът от повреда на водопроводи или огради е много по-малък, отколкото при косене.
Технологията може да се използва и с други системи в разрастващия се пакет от продукти за прецизно земеделие, посочват още от Case IH.

Системата XPower може да се комбинира с модула FarmXact , който отчита влажността на почвата, използвайки вътрешна метеорологична станция и позволява на зърнопроизводителите да проверяват дали метеорологичните фактори са подходящи за агротехнически операции. От своя страна FarmXact включва почвени сензори SoilXact, които са разположени на полето през цялата година. Данните от тях, плюс други налични данни, като тези от метеорологичния радар, сателитни изображения и записи на метео станции, също определят съдържанието на влага в почвата. Всичко това улеснява и най-вече прецизира работата в земеделските стопанства, водейки след себе си дългосрочен ефект - свързан с по-добра реколта.
 
© 2018 Agrosalon.BG - Агросалон.БГ
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG