Редакция на обява Добави обява

Claas отчете рекорден оборот от 4.9 млрд. евро, очаква още по-голям ръст през 2023

19.12.2022 г.
2436
CLAAS, един от водещите световни производители на комбайни, трактори и агротехника, успя да увеличи продажбите си с 2,7% до нов връх от 4,9 милиарда евро (предходната година: 4,8 милиарда евро) на фона на трудните общи условия на финансовата 2022 г. и да продължи извънредния ръст от предходната година.

Маржът на EBITDA от 8,8% (предходна година: 11,1%) остава на високо ниво. Печалбата преди данъци от 166,3 милиона евро (предходна година: 357,1 милиона евро) е основно обременена от обезценки в Източна Европа в резултат на геополитически промени и нарушени вериги на доставки.

„2022 година ни предизвика във всяко отношение. В тази трудна комбинация ние показахме колко издръжлив е нашият бизнес модел. Доставихме и доказахме с много личен ангажимент, че можем да се справим с нашата визия да направим клиентите най-добрите в своята област. Изпълнихме 100% обещанието си за реколтата към нашите клиенти. За това всички служители и дистрибуторски партньори заслужават благодарността ми“, казва главният изпълнителен директор Томас Бьок.

Поради силната година в земеделието, високите цени и благоприятните условия за финансиране, особено през първата половина на финансовата година, пазарът на агротехника през 2022 г. се възползва от продължаващото силно търсене от страна на стопаните и се разви до голяма степен положително въпреки значителните смущения в предлагането и свързаното с войната забавяне на доставките в Източна Европа. CLAAS постигна особено динамичен ръст на продажбите в Северна Америка. В Европа пазарите бяха стабилни с леки спадове в сравнение с много положителното развитие през 2021 г.

Поради последиците от пандемията и геополитическите катаклизми, CLAAS трябваше да се бори понякога с огромни прекъсвания на своите вериги за доставки, които можеха да бъдат преодолени само със значителни финансови и кадрови усилия. 22-седмичното спиране на производството в Harsewinkel по време на модернизацията на завода също беше голямо предизвикателство. Въпреки това критичните във времето доставки на машини до клиентите и индивидуалните преходни мерки могат да бъдат реализирани с големи усилия от производствените предприятия и търговската организация.

CLAAS също така продължи напред с инвестиционната програма през 2022 г. и инжектира 130 милиона евро в разширяването на своята глобална мрежа за продажби и производство: Работата по модернизирането на основния завод в Харзевинкел беше успешно завършена. Проектът за увеличаване на производствения капацитет и модернизиране на инфраструктурата на площадката в Бад Заулгау предстои да бъде планиран. В Льо Ман, Франция, отвори врати нова Академия на CLAAS за служители на търговски партньори.

В същото време научноизследователската и развойна дейност достигна нов връх в историята на CLAAS. Те са нараснали с 6,4% до 279 милиона евро и включват разработване и обновяване на машини за прибиране на реколтата и трактори, инвестиции в електронна архитектура за управление на машини и свързаност, както и разходи за цифровизация на селскостопанските процеси.

Към 30 септември 2022 г. в групата CLAAS работят общо 12 116 души (предходна година: 11 957) по целия свят, приблизително 50,4% от които са извън Германия. Към 30 септември 2022 г. групата CLAAS е наела 792 работници (предходна година: 775), 493 (предходна година: 473) от които са в Германия. CLAAS обучава млади хора в Германия в различни технически и бизнес професии, както и в рамките на програма за „двойно обучение“, с редуващи се фази на теория и практика. Същото важи и за други страни, в които работи CLAAS, като Франция, Унгария, Великобритания и Индия.

За фискалната 2023 г. CLAAS предвижда двуцифрен ръст на продажбите и приходите въпреки настоящите несигурности. Компанията очаква търсенето на селскостопанска техника да остане стабилно като цяло в основните региони на продажби в Средна и Западна Европа, както и в Северна Америка. Броят на международните поръчки през следващите месеци е над средния. CLAAS прогнозира продължаващ силен растеж в региона на Северна Америка, благодарение по-специално на по-широката гама комбайни и трактори. Инвестициите в разширяването на глобалната производствена и търговска мрежа – и в иновативни технологии като дигитализация и автономно земеделие – ще укрепят пазарната позиция на трайна основа.
 

Свързани статии

Claas инвестира допълнително в стартъпа AgXeed и започва съвместни търговски дейности
Немския производител на комбайни, трактори и агротехника - Claas, обяви, че засилва сътрудничеството си с хай-тек иноватора AgXeed и започва първоначални търговски дейности.
23.06.2022 г.
2146
Claas представи новата серия трактори AXION 900 Stage V със CEMOS и CTIC
Серията големи трактори AXION 900 на CLAAS е известна с тези три основни качества още от старта си през 2011 година. С ниво на емисии Stage V първата интерактивна и в същото време водеща помощна система CEMOS вече се комбинира с фабрично монтираната система за контрол на налягането в гумите CTIC. Така мощността и интелигентността се съчетават на най-високо ниво.
27.10.2020 г.
2294
Claas представи 14 нови модела комбайни от серията Lexion (СНИМКИ+ВИДЕО)
Claas представи 14 изцяло нови модела зърнокомбайни от серията Lexion. На 1-и Август Claas представи дългоочакваните нови модели, които излизат на европейския пазар за комбайни с цел да отговорят на всички модерни търсения от страна на зърнопроизводителите
03.08.2019 г.
12881
Claas представи новият ISOBUS терминал CEMIS 700
Claas представи новият ISOBUS терминал CEMIS 700, Който влиза в серийно производство и вграждане в машини на немския производител Claas.
29.06.2020 г.
2336
CLAAS въвежда двигатели Deere Power Systems - Stage V от юли 2020
През юли 2020 г. CLAAS ще въведе етап V на емисиите на отработени газове в три модела от серията TORION от средния клас. В светлината на това ключовите области на задвижването, кинематиката за повдигане и кабината ще бъдат преразгледани. В допълнение, шестцилиндровият силов агрегат в TORION 1511 ще осигурява значително повече мощност.
29.06.2020 г.
2325
Тракторите Claas Axion 800 минават на двигатели Stage V
Claas оборидва всички модели от серията AXION 800 с двигатели FPT (Fiat Power Train - част от CNH - производителят на Case IH, New Holland и Steyr), използвани от петте моделни гами, остават същите, като се увеличават от 205 к.с. за AXION 800 до 295 к.с. за AXION 870, но като част от преминаването към етап V има леко увеличение на кривата на въртящия момент, т.е. операторите могат да разчитат на по-голяма мощност при по-нисък въртящ момент.
12.08.2020 г.
2706
Claas и Carraro Group подписаха ново стратегическо партньорство
В допълнение към разработването и производството на специални и компактни трактори (Carraro Group произвежда лозаро-овощарските трактори на Claas от серията Nexos, StageV)  и доставката на носещи оси (мостове)  и компоненти за трактори, сътрудничеството ще включва и взаимен трансфер на знания и обмен на умения в областта на човешките ресурси и най-добрите практики в устойчивостта.
10.02.2022 г.
2238
Claas представи новата серия среден клас комбайни - TRION
Claas представи новата серия среден клас комбайни - TRION. С пускането на 20 нови модела от серията TRION, CLAAS прави още една стъпка в инициативата си за пълно обновяване на почти цялата си гама за комбайни - процес, който отне само две години.
09.08.2021 г.
3337
Кое е новото при Claas Lexion за 2023-а година, което донесе наградата FARM MACHINE на изложението SIMA?
Нововъведенията, въведени за сезон 2023, включват по-голяма кабина с въртяща се седалка на водача, новият терминал CEMIS 1200 с новия GPS PILOT, производителност и оптимизиране на потока на културите, по-големи бункери за зърно
22.11.2022 г.
2417
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG