Редакция на обява Добави обява

ДФЗ работи за спешна актуализация на референтните цени на техника по подмярка 4.1

16.05.2022 г.
3899
Министерството на земеделието и Дъжававен фонд земеделие работят по бърза актуализация съвместно с централното координационно звено за изработване на актуални референтни цени  на агротехника, така че забавените проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства да могат да бъдат осъществени. Това съобщи по време на БАТА Агро 2022 министърът на земеделието Иван Иванов.

Иванов припомни, че Държавен фонд „Земеделие” работи активно за актуализацията на проектите, така че да няма загуба на средства до края на годината по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Той дебело подчерта, че има безвъзвратно забавени проекти още от 2019-2021 г.

„Имам дълбоките съмнения, че някои от проектите за техника умишлено не са оценявани с цел фермерите да бъдат изнудвани”, посочи министърът.


Благодарение на усилената работа на настоящия изпълнителен директор на ДФЗ Николай Каварджиклиев към момента вече има яснота за точните причини по забавянето на част от тези проекти. Именно поради това и фондът предлага необходимата актуализация на цените, така че поскъпването на техниката да бъде поето отчасти с актуализацията, по която работи централното координационно звено.

Иванов предлага с промени в Закона за управление на средствата от европейските фондове да бъде увеличено националното съфинансиране към тези проекти, тъй като европейският бюджет е фиксиран и там няма как да се стигне до увеличение. Това обаче зависи от министерството на финансите, което в момента проверява тези разчети. От друга страна министерството на регионалното развитие и благоустройството също подготвя методика за преизчисление на разходите за строителство, които общините ще правят за изпълняваните от тях проекти. След като координационното звено вземе решение, парламентът много бързо трябва да приеме промените в закона за управление на евросредствата и едва след това ДФЗ може да преактуализира забавените проекти.

Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG