Редакция на обява Добави обява

Димитър Мачуганов - пример за диверсификация в земеделието и успех в партньорство с Case IH (ВИДЕО)

04.09.2020 г.
3648
Димитър Мачуганов е един работещ човек на 52 години с две прекрасни внучки, с амбицията да се развива семейният бизнес. Така се определя той самият, като споделя, че е истински щастливец, защото има най-големия стимул за работа днес - приемствеността в семейната компания в лицето на своя син Андрей Мачуганов, който е рамо до рамо с него.
 
Не идваме за първи път в стопанството на Димитър, няма и да е за последен. Тук винаги има какво да се види и научи, защото стопанства като това са пример и стимул за всеки, в чиито гърди тупти фермерско сърце.
 
Какво мотивира и вдъхновява Димитър Мачуганов?
Знаете ли, човек не трябва да спира да се развива, защото животът е един малък миг и всеки един пропилян ден на този свят е невъзвръщаем по никакъв начин и не може да го компенсираш. Затова моята максима е да се живее на максимални обороти и да се работи на максимални обороти, животът е един и е кратък и трябва да го използваме пълноценно. Бъдещето в нашата фамилия, защото нашият бизнес е семеен, е насочено към укрепване на това, което сме постигнали, да го опазим и доразвием.
 
 
Защо зърнопроизводителят обръща поглед към люцерната?
Диверсификация е думата, която ни накара да се замислим какво да променим в нашето стопанство, в нашата култура на работа, в нашия начин на мислене. Ние производителите сме обвинявани, че само изнасяме суровини и нямаме добавена стойност.Предприятието, което успях да съградя със семейството си е точно предприятие за преработка на люцерна. Защо люцерна? Защо да не продължим да инвестираме в зърнопроизводството? Зърното, за нас е постигната тема, а и смятам, че перспективата пред зърнопроизводството не е най-добрата, защото сме в конкуренция с черноморския регион с много големи производители като Украйна, Русия. Да добавим стойност, трябваше да използваме култура, която е позната и традиционна за България. Така обърнахме поглед към люцерната и съградихме предприятие за преработка.


 
За Димитър Мачуганов - Партньорството означава доверие
 
Партньорството означава доверие. Партньорството означава взаимност. С Case IH сме израснали в нашето стопанство. Бяхме в началото малки, сега сме от големите. Няма как с големия бранд, с големия партньор, с който има взаимност, доверие, да не се развиваме. Това е формулата на нашето уважение и нашето партньорство.
 
Ето поредното свидетелство за нашето партньорство с Case IH. Тук, в полетата на нашето стопанство, е балопресата LB436 HD, машина №2, произведена в света. Вече я ползваме 10 дни. Видях машината в Хановер по време на Агритехника и бях силно впечатлен. Помолих да я тестваме при нас, защото иновациите и технологичните решения са уникални наистина и са много. Приятно се изненадах, че успяха да я доставят, защото все пак България не е най-големият пазар на Case IH в света и аз не съм най-големия клиент на Case IH в България. И ето машина № 2 e в нашето стопанство, другата е някъде по света, където също я тестват и съм приятно изненадан, че всички тези иновации работят на 100%.
 
Кое впечатлява Димитър Мачуганов в Машина на годината 2020 – балопресата LB436 HD?
 
Димитър отбелязва, че в България все още се пренебрегват остатъчните продукти на полето и фермерите отминават с лека ръка възможността да прибавят добавена стойност в стопанствата си. Според него съвременните машини позволяват да се работи с лекота, да се произвежда много с малко хора и да се постигат добри резултати. Ето какво сподели още той:
 

Ключов момент си остава качествената машина. Най-иновативното, за което са се погрижили при тази машина, е това как тя да бъде обслужвана лесно. Почистването, заготовката, приготвянето за работа при една конвенционална машина отнема много време. През цялото време насоките са как да се облекчи този процес и да се случат нещата навреме, лесно и удобно.

 


Не само дизайнът е променен изцяло и е впечатляващ. Няма как да не споменем редукторното задвижване, че саковете, които носят ролките със сезала автоматично се повдигат, самата машина се повдига да е лесно на оператора да влезе и зареди евентуално скъсан сезал. От старите машини е взето най-доброто - добрите възвързвателни апарати. Повишена е компресията, удължен е целият тунел, от който излизат едни прекрасни тежки бали. А скоростта с която работи -  разликата е осезаема с предходното поколение машини.
 
Питаме Димитър Мачуганов какво за него е земеделието?
 
Земеделието за мен е най-пълноценната част от живота ми. Това е тежък, на моменти непосилен труд, но няма по-голямо удоволствие да създаваш живот и да береш плодовете от него.
 
Ако искаш да разбереш защо Димитър и Андрей Мачуганови избират люцерната за диверсификация на своето стопанство, виж подробния текст и снимки от посещението в стопанството им тук: https://titanmachinery.bg/article/dimitar-i-andrei-machuganovi-v-istorii-za-uspeha-s-case-ih
 
снимки и видео: БГ МЕДИЯ
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG