Редакция на обява Добави обява

Фермери искат ДФЗ да публикува публичен списък на всички с опростени агро кредити

11.11.2020 г.
18148
ДФЗ ще приема заявления за опрощаване на стари заеми от земеделски производители до 25-и Ноември. Мярката предизвика негодувание и остри коментари сред хиляди фермери, които са изплащали коректно своите задължения към фонда и в общественото пространство се заговори за опрощаване на кредити на "наши хора".

В множество публикации в социалните мрежи, фермери коментират, че искат прозрачност и ДФЗ да публикува общественодостъпен списък с имената на всички, на които се опрощават кредитите, както и насрещни данни за размера на стопанствата и справка от търговския и имотния регистър за декларираните актуални обстоятелства.

Ръководството на ДФЗ реши да удължи сроковете за прием на заявления по държавните помощи за опрощаването на старите заеми на животновъди и картофопроизводители, както и за кандидатстване за хуманно отношение към свинете. Свиневъдите могат да кандидатстват за подкрепа до 17 ноември, а стопаните, които искат да заявяват помощ за погасяване на кредити - до 25 ноември.

„Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине” е с бюджет 15 млн. лева за 2020 г. и се предоставя за отгледани и реализирани угоени прасета при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата. Подпомагането покрива направените разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години.

„Помощ за подкрепа за осигуряване на ликвидност на земеделските стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19“ е с бюджет от 56, 58 млн. лв. ие насочена към земеделски производители - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си, предоставени от ДФ „Земеделие“ в периода 2008-2012 г. и са в невъзможност да ги погасят в условията на пандемията от COVID 19.

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG