Редакция на обява Добави обява

GPS навигации TOPCON - Новото японско решение за трактори и агротехника от ОПТИКОМ (ВИДЕО)

29.05.2019 г.
14534
Една от новостите на изложението БАТА АГРО 2019, което се проведе край Стара Загора е, че за първи път Оптиком ООД представи новият японски бранд в сферата на прецизното земеделие – TOPCON, на които вече е официален представител. Във видеото на Агросалон.БГ говорим с Мартин от Оптиком, който споделя повече за марката TOPCON.

Кои са основните решения, които предлага TOPCON?
TOPCON покрива изцяло пълната гама от решения, които са нужни на един фермер. Като се започне от най-елементарната и обикновена навигация, която служи просто за ориентиране – къде се намира всеки трактор в момента на полето, преминем през автоматично управление на машината и стигнем до наистина - прецизното земеделие, което се получава когато имаме пълен контрол и над инвентара. Т.е – осигуряваме секционен контрол, променлива норма на торене и на пръскане, за да завършим целият този процес за прецизно земеделие.

Като фирма, която има многогодишен опит и е от лидерите в България в сферата на търговията със селскостопанска техника, навлизайки в сегмента на прецизното земеделие със собствено представен бранд, какъвто е японският бранд TOPCON, от самото ли начало предлагате пълният пакет услуги и решения в прецизното земеделие?
Абсолютно! Още от самота начало предлагаме, даже като цяло нашият акцент е главно върху системите за автоматично управление на машините и на инвентара за постигане на прецизно земеделие, а не толкова върху самите обикновени навигации. Това е така, защото бранда е качествен, използва качествени продукти и не може да се конкурира, примерно в обикновените навигации с китайските си конкуренти, които изкарват доста по-ниски…
 Да, все пак говорим за японски бранд, който е наистина престижен и с дългогодишен опит. Кои трактори – Landini или McCormick – идват със заводски навигации TOPCON?
И Landini и McCormick имат възможност да бъдат закупени, подготвени заводски за навигационните системи на TOPCON. Преимуществото в този случай се явява, че управляваме директно хидравликата на трактора и се постига един по-добър контрол при движението на машината.

А иначе, за земеделските производители, които имат трактори различни от тези брандове и употребявани трактори естествено, те могат ли "в движение" да бъдат оборудвани с TOPCON?
Могат да бъдат оборудвани без никакъв проблем – TOPCON има решение. Със своя волан ESE35, който е много лесен за използване, буквално с развиването на един болт и завиването му наново става подмяната на двата волана и цялото управление се извършва единствено от този волан. Това е електрически волан с електрически мотор, който е много силен и безшумен и извършва управлението на машината.
Друга важна новост и технологично решение в сферата на прецизното земеделие е дисплеят от най-високият клас, който предлага TOPCON – конзолата X35. Тя покрива цялата гама от функционалност за контрол на прикачен инвентар и за всички операции в земеделието. От обработката на почвата до прибирането на реколтата, всичко може да бъде извършено с нея.

До каква точност…?
Възможността на системите, използвайки RTK- корекции достигат до 1 -  2 см точност при движение на машината. Трябва да отбележим, че използвайки RTK-корекциите ние получаваме повторяема точност – т.е. създадените веднъж маршрути за движение на машината и връщайки се за следващата операция, примерно месец по-късно, ние ще бъдем пак в/у тях и тракторът ще повтори следите си без да унищожава вече странично засятата култура.

Позволяват ли решенията за прецизно земеделие на TOPCON съвместна интеграция или ползване на бази данни от софтуери на различни машини, от които са ескпортнали данни?
Да, позволяват. Нямаме ограничения. Голяма част от производителите ползват за много от нещата идентични файлови формати и TOPCON по никакъв начин не ограничава ползването на такива. Особен акцент е като цяло съвместяване с ISO с-та, където да се работи с идентични файлови формати – всички производители и инвентари да бъдат с едни и същи протоколи за управление, което спомага просто чрез включване и изключване на една букса да сменяш инвентара независимо в коя система си.
По време на изложението БАТА АГРО 2019, Оптиком представяме и друг акцент от гамата на TOPCON - това е конзолата X25. Тя, както и другите също с тъч-скрийн цветен дисплей и на български език. Оборудвана е с GNSS-приемник – SGR1, който служи само за навигация. С него не може да се извършва управление на машината. При ръчно управление на машината обаче ние можем да извършваме голяма част от контрола над инвентара. Просто тук точността, когато става въпрос за човешки фактор намалява.

Къде можем да позиционираме TOPCON по отношение на цените, спрямо конкурентните фирми, като се има предвид, че става въпрос за японски бранд?
TOPCON са заложили на високото качество на използваните материали и не може да си позволи да предложи евтин продукт. Тяхната идея е качеството! Всеки, който оцени качеството не би правил компромис със цената. Като цяло мисля, че ценово сме конкурентноспособни на другите компании и главните ни конкуренти.

Предвид, че сравнително отскоро, от началото на годината Оптиком е дилър на TOPCON, има ли вече обучен сервизен екип от специалисти?
Да, подготвили сме се. Още от минала година е започнала работата. Обучаваме сервизен екип, за да може да се инсталират системите, съответно и да се поддържат по райони -  т.к. фирмата ни има филиали из страната –  има навсякъде обучени специалисти, които да отговорят на нуждите на нашите клиенти.
Има и нещо друго, което е много добра функция на системата ни – има възможност за отдалечен контрол на системата. Когато конзолата е свързана с интернет има функция, с която да се заяви „ съпорт“ от някой от поддръжката. Всеки един, например като мен, разполага с идентификационен номер, към който изискват поддръжка и аз получавам пълен контрол над конзолата. Ако се яви проблем от някакви настройки, аз не съм длъжен физически да присъствам, мога през мобилния си телефон, настолния си компютър да извърша нужните настройки.

Уникално наистина. Това спестява и време и средства и веднага има реакция. Благодаря за това интервю…
За повече информация: Оптиком - централен офис и региоални представителства  или се обадете на : 0887 648 912
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG