Редакция на обява Добави обява

Хиляди фермери се включиха с над 100 000 трактора в протестите в Германия

10.01.2024 г.
1136
Германските фермери започнаха нова седмица на национални протести срещу намаленията на субсидиите, блокирайки пътища с трактори и увеличавайки натиска върху коалицията на канцлера Олаф Шолц, която се бори с бюджетни проблеми, заради харчовете на огромни средства за войната в Украйна. Правителството в Германия буквално едвам сдържа нарастващите дясноекстремистки сили.

Конвои от трактори и камиони се събраха на пътищата при минусови температури в почти всички 16 федерални провинции, докато протестиращите се сблъскаха с полицията, а водещи политици предупредиха, че безредиците могат да бъдат използвани от екстремисти. Протестите поставиха непопулярното правителство на Шолц в трудна ситуация, опитвайки се да поддържа реда, докато спазва фискалната дисциплина след съдебно решение от ноември, което обърка плановете им за разходите.

"Без бира, без фермери," се четеше на един от плакатите на протеста, докато друг трактор носеше плакат от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD), на който пишеше "На първо място са нашите фермери". Заместник-канцлерът Роберт Хабек, чието завръщане от почивка миналата седмица беше прекъснато от гневни фермери, опитващи се да щурмуват ферибота, на който се намираше, предупреди във видеообръщение в понеделник, че правото на фермерите да протестират може да бъде използвано от екстремистки групи.

Фермерите започнаха протестите в отговор на решението на правителството да прекрати данъчните облекчения за селскостопански дизел, докато се опитва да приключи бюджета си за 2024 г. в съответствие със съдебното решение.

"За ферма като моята, ще загубя около 10 000 евро месечно," каза фермерът от Бавария Ралф Хубер. "За нашите бизнеси това е катастрофа."

Крайнодясната партия AfD, която се надява на голяма подкрепа в редица регионални избори тази година, подкрепя протеста, използвайки го като доказателство за недоволството на германците от сегашното ръководство.
 
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG