Редакция на обява Добави обява

Индексът на цените на суровини за производство на трактори е нарастнал с 72%. Очаква се поскъпване на всички нови трактори

02.07.2022 г.
2552
През първите пет месеца на тази година пазарът на селскостопански машини в Италия е отбелязал спад спрямо същия период на 2021 г., но въпреки това обемите на продажбите са останали високи, отчитат от Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия - ФедерУнакома (FederUnacoma), показва справка на Агросалон.БГ

След рекордните резултати от миналата година, когато продажбите на трактори нараснаха с 36 процента (24 400 регистрирани единици), на комбайни - с 30 процента, на трактори с товарни платформи - с 19,7 процента, ремаркета - с 20,4 процента, и телескопични товарачи - с 56 процента, в периода януари-май 2022 г. са отчетени спадове във всички категории машини, според данни, предоставени от Министерството на транспорта и обработени от ФедерУнакома.

Тракторите бележат спад от 11 процента (9182 единици, продадени през петте месеца), тракторите с товарна платформа - 13,9 процента, ремаркетата - 9 процента, и телескопичните товарачи - 24,3 процента. Само комбайните са регистрирали повишение, равно на 2,3 процентни пункта. Въпреки пониженията пазарните нива остават високи, а тракторите все още са с 13 процента над средното за последните четири години.

Добри нива поддържа и пазарът на оборудване за градинарство и озеленяване, който през първите три месеца на годината отбеляза спад от 7,4 процента. Това се приема за естествено след бума на продажбите през първото тримесечие на миналата година (+39,4 процента) и след крайния резултат от 2021 г., който въпреки всичко бе до голяма степен положителен (+14 процента), посочват от браншовото сдружение.

Анализирайки пазарната тенденция на годишното общо събрание на ФедерУнакома, провело се тази седмица, президентът на Асоциацията Алесандро Малаволти обясни, че спадът в регистрациите на селскостопански машини трябва да се тълкува като "технически", т.е. не е причинен от реален спад в търсенето, а по-скоро от забавяне по веригата на предлагане, което е попречило на производителите, изправени пред голям брой поръчки, да спазват сроковете за доставка на механично оборудване. Общата икономическа ситуация, засегната от конфликта в Украйна, изглежда не е повлияла значително на пазара в сектора, който през всеки от петте месеца на годината поддържа същия процентен спад (около 10 пункта), без да показва влошаване през месеците март, април и май, характеризиращи се именно с военната криза.

По темата за производството на селскостопански машини през 2021 г. ФедерУнакома съобщи, че Италия затваря годината с общо 59 000 произведени трактора на стойност 2,1 милиарда евро и увеличение от 18,7 процента в сравнение с 2020 г., докато при оборудването и другите видове селскостопански машини стойността е нараснала до 6,2 милиарда евро (+19,9 процента). Производственият сегмент, свързан с "части за трактори" и "резервни части", също показва значителен ръст (+21 процента) и надхвърля 1,1 милиарда евро. Ако добавим към тези цифри и отнасящите се до сегмента на компонентите в широкия сектор, който се оценява на 3,3 милиарда евро през годината, и свързаните с градински машини и оборудване (970 милиона евро), общата стойност на производството в италианския агромеханичен сектор през 2021 г. достига 13,7 милиарда евро.

По време на събранието беше обяснено, че близо 30 процента от националното производство се поглъща от вътрешния пазар, който е имал особено положителна тенденция миналата година, докато мажоритарният дял от около 70 процента е предназначен да задоволи търсенето от външни пазари. Данните на Националния институт по статистика на Италия (ИСТАТ) за външната търговия (по отношение на категориите трактори, части за трактори и селскостопански машини) сочат, че в края на 2021 г. стойността на италианския износ надхвърля 6,2 милиарда евро (+20,5 процента спрямо предходната година), запазвайки търговски излишък от 4,4 милиарда евро.

По време на срещата бе припомнено, че произведените в Италия трактори и селскостопански машини се изнасят в по-голямата си част за страните от Европейския съюз (66 процента от износа на трактори и 50 процента от износа на други машини), а значителен дял е насочен към европейски страни, които не са част от ЕС (12 процента от тракторите и 15 процента от другите видове машини). Основният пазар извън континента остават САЩ, които поглъщат 7,5 процента от италианския износ на трактори и 12,7 процента от този на други селскостопански машини и оборудване.

Доброто представяне през 2021 г. е продължило и през първите няколко месеца на тази година, като лекият спад в износа на трактори (-3,14 процента в стойностно изражение) е компенсиран от увеличението, регистрирано за други видове машини (+15 процента в стойност), така че през първото тримесечие на 2022 г. износът на страната е нараснал с 9,72 процента спрямо същия период на 2021 г.

На срещата не бе подминат и въпросът с променливите, свързани с производствените разходи, които стават все по-високи поради стремително поскъпващите енергийни доставки, железни суровини и пластмаси. От април 2021 г. досега индексът на цените на суровините е отбелязал впечатляващо общо увеличение (+72 процента), разходите за селскостопанска продукция също се покачват рязко.

Свързани статии

Почти няма нова агротехника в България, сроковете за доставки се удължават, а цените растат
В България има усилено търсене на земеделска техника.  Факт е, че доставчиците на агротехника в много от случаите регистрират нулеви доставки на машини и различни компоненти за сервизирането им. Какво ще се случи? Търговията със земеделски машини се затяга - коментират от бранша.
11.01.2022 г.
3222
Антонио Салватерa, ARGO Tractors: Увеличението на цените на суровините повишава цените на тракторите
Безпрецедентен възход на пазара на агротехника на фона на Ковид-кризата, растящите цени на суровини и горива, недостига на основни компоненти и временно затваряне на някои заводи в Европа - Тези теми бяха на фокуса на агро-изложението EIMA 2021 в Болоня, което въпреки пандемията имаше посетители.
27.10.2021 г.
2245
John Deere и CNH под напрежение за цените на тракторите
Компаниите - глобални лидери в производство на трактори - John Deere и CNH* са под силно напрежение през последните месеци заради търговската война между САЩ и Китай.
10.06.2019 г.
12040
Скайтрак с нови полезни машини за всяко стопанство (ВИДЕО)
Най-големият дилър на употребявани японски трактори в България и официален вносител на новите трактори ISEKI - Скайтрак, разшири продуктово си портфолио с нови машини за земеделските производители. Отново е налице - ТОП качество от европейски производители, а цените са без конкуренция.
 
16.07.2020 г.
4961
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG