Редакция на обява Добави обява

Инжектиране на течен тор с интензивна почвообработка. Какви са ползите? (ВИДЕО)

13.09.2020 г.
2517
Има ли зърнопроизводители в България, които да са готови да приложат широко популярната в редица страни на запад - технология за вкарване на течен оборски тор в почвата?

Това зависи основно от наличието на собствени животновъдни ферми към зърнопроизводствените стопанства или наличие на ферми - партньори, които да дават торта, обикновено срещу бартер за зърно или силаж. Това е практиката в цяла западна Европа.

Един от лидерите в производството на специализирани самоходни машини за инжектиране на течен оборски тор в почвата - това е холандската компания Vervaet.Освен прецизно и напълно компютърно регулируемо торовнасяне в засети площи, дори в царевица в напреднала фаза, машините извършват едновременно инжектиране на тор с интензивна почвообработка. Това води до значително повишаване на почвеното плодородие и премахва голяма част от разходите за подхранване на културите.

Кога и доколко тази технология ще се въведе в България, зависи от процеса на диверсификация на стопанствата, съчетаването на отглеждане на зърно с животни, както и повишаване на агротехническата компетенция на земеделските производители.
 
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG