Редакция на обява Добави обява

Изплатените 683 млн. лв. субсидии по СЕПП ще раздвижат пазара на нови трактори и агротехника

17.12.2020 г.
2413
Изплатените вчера от ДФЗ субсидии по кампанията за директни плащания за 2020-а година в размер на 683 млн. лв. ще раздвижат пазара на нови трактори и агротехника в периода до пролетта. Основните инвестиции, които се очаква да бъдат направени са за сеялки, торачки, телескопични товарачи и нови трактори.

През 2020 г. българското селско стопанство получава рекордната подкрепа от над 3,1 млрд. лева, което в условията на пандемията от Covid19 е похвално за реализацията на аграрната политика в условията на кризисна ситуация.

Калкулациите през месец декември по СЕПП са извършени след финализиране на процедурата по изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи и съобразно данните предоставени от МЗХГ по проекта на специализиран слой „Площи допустими за подпомагане“ за Кампания 2020.

Окончателната ставка по СЕПП за Кампания 2020 ще бъде определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Документът ще бъде издаден след актуализирането на слой „Площи, допустими за подпомагане“. На тази база ДФ „Земеделие” – РА ще извърши окончателните оторизации по СЕПП през месец юни 2021.

За Кампания 2020 по СЕПП се разпределят общо над 807,5 млн. лева. Финансовата подкрепа, която фонда изплаща на стопаните тази година е най-голямата, превеждана досега. Причината е, че бяха прехвърлени допълнително 140 милиона лева от финансовия пакет на Програмата за развитие на селските райони, разпределен за 2021 г. към бюджета на директните плащания. Те са част от общо увеличения бюджет на ДФЗ – РА с 400 млн. лв. Финансовата подкрепа влиза в българското земеделие за да компенсира двете кризи, предизвикани от пандемията COVID 19 и от голямата суша в страната.

С допълнителните 140 млн. лв. общият бюджет по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2020 нарасна от 1,803 млрд. лв. на 1,943 млрд. лв. Общото увеличение на средствата е с близо 9%, което се разпределят между схемите на директните плащания.

До момента фермерите са получили общо 914 млн. лв. за Кампания 2020. От тях 117 млн. лв. бяха изплатени на животновъдите по схемите за обвързано подпомагане. Преведени са още - първи транш по ПНДЖ 1 - над 17 млн. лв., както и средствата по ПНДЖ 3 - над 24 млн. лв.

Разплатените средства до момента от ДФЗ – РА са над 3 млрд. лв. В периода 21-23 декември предстои фонда да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярка 13 за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG