Редакция на обява Добави обява

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород (ВИДЕО)

05.07.2023 г.
1608
Проектът на JCB за производство на суперефективни водородни двигатели, с развоен бюджет от над 100 милиона паунда, беше представен във Великобритания в края на месец Май. На специалното събитие, на което присъстваха и аграрни журналисти от България по покана на Оптиком, официален представител на JCB - селскостопански, бяха представени  върховите иновации при JCB, които показват посоката за развитие в индустрията.Двигателят с водородно горене на JCB е решението на компанията за нулеви въглеродни емисии за селскостопанска и строителна техника. Инженерите на компанията са разработили иновационен метод, който извършва водородно смесване под въздушна компресия и запалване чрез искра. Това е първият водороден двигател с вътрешно горене, който се тества в момента при много клиенти и е съвсем близо до серийно производство. Двигателят ще бъде агрегатиран към машини, които се нуждаят от висока мощност.

Големият въпрос досега по отношение на водородните двигатели е бил - Как ще се зареждат с гориво? JCB разкри на своя тестови полигон по време на събитието, новата собствено проектирана и изработена мобилна система за зареждане, която да отвежда горивото до машините. Устройството разполага с достатъчно водороден газ, за да запълни 16 водородни багер-товарачи и може да се транспортира или върху рамата на модифициран трактор JCB Fastrac, или на ремарке.Пред нашата камера, Тим Бърнхоуп, изпълнителен директор по иновации и растеж в JCB заяви:

“Ние разработихме най-доброто решение за доставка на водородно гориво на терен. По този начин клиентите ще могат да работят с тежки машини при нулеви въглеродни емисии, голяма икономия и висока ефективност. В контекста на представянето е важно да споменем, че досега ние правихме опити да развиваме производството на водородни клетки, но то се оказа прекалено сложни и скъпи. Затова днес сме горди от това, че разработихме първият в света водороден двигател с вътрешно горене, който е истинска революция за едно по-зелено бъдеще.”“Зад мен виждате нов модел багер - товарач, който е задвижван от водороден двигател. Това е една наистина фантастична машина, задвижвана от водород.

Попитахме г-н Бърнхоуп защо водородният двигател е по-добър от конвенционалните двигатели с дизелово гориво? 

Тим Бърнхоуп:

“Най-важното е, че това е двигател с нулеви въглеродни емисии и неговата поддръжка ще е несравнимо по-лека, поради простата причина, че имаме чисто изгаряне, без нищо странично - нулеви вредни емисии, абсолютна чистота! Уникалните горивни свойства на водорода позволяват на водородния двигател да доставя същата мощност, въртящ момент и ефективност, които захранват машините на JCB и до днес, но по начин с нулеви въглеродни емисии.”


По време на събитието стана ясно, че машините на JCB, които са в по-ниския мощностен диапазон, ще бъдат произвеждани серийно с електрически двигатели, което е по-оптималното и икономично решение за клиентите. Това включва всички мини-багери, компактни багер товарачи, както и телескопичните товарачи Loadall, при които дебютът вече бе направен от електрическия JCB 525-60E Loadall.

Усилията на JCB за намаляване на разхода на гориво водят до това, че машините на JCB днес използват средно 50% по-малко гориво от тези, произведени преди повече от десетилетие - което води до значително намаляване на въглеродния диоксид и спестява на клиентите значителни разходи за гориво.Повече информация за новите модели JCB - селскостопански и наличието на иновационните машини в България, можете да получите от ОПТИКОМ - официален представител на марката.
 
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG