Редакция на обява Добави обява

Как да подготвим комбайна за жътва? (ВИДЕО)

01.04.2019 г.
13228
Какво е важно да направим преди сезона на жътвата, за да подготвим комбайнът за безаварийна работа. Agrosalon.BG съвместно с Оптиком ООД подготви за вас видео с основните стъпки, които да следвате при сервизиране на вашия комбайн:

1. Прегледайте маслата и филтрите
Първото и най-важно нещо, което трябва да направи е да обърне внимание на филтрите и маслата. Обслужват се на всеки 250 моточаса или един път преди сезона.
 
2 . Започнете с огледа на наклонената камера
Сервизните специалисти в Оптиком започват винаги с огледа на  наклонената камера.
Тук се обръща внимание на приемния битер. Вътре имаме очички, палци, скоби. Колкото е по-голямо разстоянието, толкова това говори за по-голямо износване и това означава, че трябва да се сменя. Следващото нещо, което трябва да се види транспортьорът, който също се намира вътре в наклонената камера. Като се вдигне капака трябва да се види колко разстояние остава. Под транспортьора има плъзгачи, които са пластмасови и е желателно веднъж в сезона да се сменят. Това е основното по наклонената камера. Има две пружини за копиране на терена, на които също трябва да се обърне внимание. Наклонената камера се сваля посредством цилиндрите и механизаторът има достъп до тях.  
 
 3. Огледайте пружините - за добро копиране на терена
Огледайте пружините от двете страни, защото те създават предпоставка за копиране на терена - напред, нагоре, надолу, наляво, надясно. Гледа се скоростта на ремъка, който е 4-канален в този случай. Тук би трябвало да имаме една 4-канална ролка, която е свалена, понеже предстои смяна на вала.
Най-голямото износване на руските комбайни е в алуминиевите ролки. Кога се познава дали ролката е за смяна? Пипа се с пръст и ако вътре има канал, това е първият момент. Вторият момент е потъването на ремъка, като тук ремъкът е наравно с шайбите. Ако е потънал достатъчно, е за смяна. Смяната на ролките зависи от интензивността. Когато ремъкът е потънал, ролката е за смяна.
 
4. Прегледайте цилиндрите
Оглеждаме цилиндрите. Има два цилиндъра - на вариатора и на вентилатора. Оглеждаме също и ремъците. По същия начин гледаме за вътрешен ред и потъване на ремъците. Ако махнем капака, ще видим барабана. На него трябва да видим шините - ако са по-малко от 1,4 мм са за смяна, защото започват да нарушават целостта на зърното.
Какво може да се случи, ако само една “излезе от строя”?
Да дадем пример с ролката на сламотръсите. Две по две ролките са еднакви и правят т.нар. осморка на ремъка. Има няколко колянови вала на сламотръсите. Ако не сменим ролките и по време на движение се скъса този ремък, има вероятност задният вал на сламотръсите да подскочи, да се откъснат сламотръсите и да ударят горе. Смяната на това нещо, на тези две ролки, е десет пъти по-евтино, отколкото смяната на това цялото плюс сламотръсите.
Другото нещо, което гледаме, са транспортьорите. В момента, от лявата страна е класовия транспортьор. Гледаме лопатките, гледаме самата вида, която е вътре дали е назъбена.
 
5. Огледайте ножовете на сечката
Всички руски модели, които влизат в България са със сечка. На сечката трябва да се огледат ножовете. Ножовете на руските комбайни са двойно работещи, могат да се обърнат. Като се износят от едната страна се обръщат и се ползват. Има и контраножове на една греда, те се оглеждат и общо взето това е за сечката.
От дясната страна на комбайна е по същия начин - оглеждаме всичките алуминиеви ролки, защото те най-вече се износват. По същия начин оглеждаме зърнения транспортьор, който в момента е нов. По същия начин оглеждаме и шнека, който е отдолу.
 
Каква е инвестицията по сервизно обслужване и части на един комбайн Rostselmash?
Редовното сервизиране на машината,дава възможност да се постига средна цена на годишна поддръжка в размер на под 3 000 лв на сезон.
 
Защо да изберете  лицензиран сервиз и оригинални резервни части?
Лицензираният сервиз ви дава възможност за гаранция и сигурност при сервизирането, така че да сте напълно спокойни за старта на жътвата. Оптиком, като лицензионен сервиз на Rostselmash поддържа над 1500 позиции резервни части на склад. В кампания сервизните специалисти са в готовност за бърза реакция и аварийни ремонти на полето, за да продължи безпроблемно жътвата.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
към всички новини
към всички новини
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG