Редакция на обява Добави обява

Какви са правилата за ефективно косене на люцерна? (АГРОСЪВЕТИ от Агросалон.БГ)

13.05.2023 г.
883
Правилата за правилно косене на люцерна са важни за получаването на висококачествен фураж. Ето няколко основни правила за косене на люцерна:

Време за косене: Идеалният момент за косене на люцерна е в началото на цъфтежа или когато растенията достигнат около 10% цъфтеж. Това обикновено се случва, когато стъблата са на височина около 60-70 см. В този период растенията съдържат максимално количество хранителни вещества и енергия, което е подходящо за фураж.

Височина на косене: Косете с роторна косачка на височина около 7-10 см от земята, за да се запазят най-долните листа на растенията и да се стимулира по-добро разклоняване на стъблата. Това ще допринесе за повторния растеж на люцерната и ще увеличи устойчивостта на растенията към стрес.

Брой на косенето: Люцерната може да се коси между 3 и 5 пъти на сезон, в зависимост от климатичните условия, обработка на почвата и региона. Важно е да се остави достатъчно време между отделните косене, за да може растението да се възстанови и да натрупа нови хранителни резерви.

Косене при сухо време: Косете при сухи и слънчеви условия, за да се избегне гниенето на косената люцерна и да се улесни процесът на съхнене на фуража. Това ще помогне за запазването на качеството на фуража и ще намали загубите от микроорганизми и болести.

Съхранение: ​След косенето, разпръснете люцерната равномерно по полето, за да ускорите съхненето и да намалите влажността във фуража. Това ще съкрати времето за съхранение и ще запази по-високо качество на фуража. Когато люцерната е достатъчно суха (около 85-90% сухо вещество), можете да я съберете и съхранявате.

Важно е да подкрепяте люцерната след косене с подходящи торове, особено фосфор и калий, за да се поддържа здравословен растеж и да се увеличи добивът. Оползотворяването с азот обикновено не е нужно, тъй като люцерната е способна да фиксира азот от атмосферата чрез симбиозата си с азотофиксиращи бактерии.

За да се подобри структурата на почвата и да се оптимизира растежът на люцерната, може да се използва обработка на почвата, като оран, ротационно бране или тежко ролково бране. Това ще улесни проникването на вода и корените на растенията в почвата и ще подобри условията за растеж.

Редовно проверявайте люцерната за признаци на болести и вредители, като гниене, плесени, лицето на люцерната, люцернов цикада и др. При необходимост използвайте интегрирани методи за борба с вредителите, като биологични, механични или химични средства, за да се предотвратят загубите от добива и да се поддържа качеството на фуража.

Редовно ротирайте люцерната с други култури, за да предотвратите изчерпване на почвата и да намалите натрупването на болести и вредители, свързани с люцерната. Ротационното земеделие може да подобри структурата на почвата, да увеличи биоразнообразието и да подобри общото земеделие.

© Агросалон БГ
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG