Редакция на обява Добави обява

Какво е бъдещето на електрическите трактори и кои са марките, които водят в този сектор? (АНАЛИЗ)

06.02.2024 г.
1139
Бъдещето на електрическите трактори в земеделието представлява един от най-интересните и значими аспекти на съвременните тенденции в аграрния сектор. Какъв е обаче потенциала, предизвикателствата и очакваните ползи от внедряването на електрически трактори в земеделието?

Прогнозата за развитието на пазара на електрически трактори в Европа показва значителен потенциал за растеж през следващите години. През 2022 година, размерът на пазара е оценен на 36.86 милиона щатски долара. Очаква се пазарът на електрически трактори да нараства със средногодишен темп на растеж (CAGR) от 10.60%  до 2029 година, достигайки стойност от 66.84 милиона щатски долара до края на 2029 година.

Технологични иновации и екологичен потенциал
Електрификацията на земеделската техника е ключов компонент в стремежа към по-устойчиво земеделие. Електрическите трактори предлагат значителни предимства пред традиционните дизелови модели, включително намаляване на емисиите на въглероден диоксид, по-ниски оперативни разходи (поради по-малкото разходи за гориво и по-ниската нужда от поддръжка), както и подобрение на работната ефективност и производителност. Технологичните иновации, като например батерийните технологии с висока плътност на енергията и усъвършенстваните системи за управление на енергията, играят ключова роля за подобряване на производителността и автономността на електрическите трактори.

Икономически аспекти и достъпност
Въпреки че първоначалната инвестиция за електрически трактор може да бъде по-висока в сравнение с дизеловите аналози, дългосрочните икономии от намалените оперативни разходи могат значително да компенсират началните разходи. Освен това, с развитието на технологиите и увеличаването на производствените мощности, се очаква цените на електрическите трактори да станат все по-конкурентоспособни. Правителствени стимули и субсидии могат допълнително да улеснят прехода към електрификация в земеделието.

Предизвикателства и бариери пред употребата на електрически трактори
Сред основните предизвикателства за широкомащабното внедряване на електрически трактори в земеделието са нуждата от развитие на инфраструктурата за зареждане, ограниченията на батериите по отношение на капацитет и продължителност на работа, както и необходимостта от убеждаване на земеделските производители в ползите от този преход. Освен това, към момента електрически трактори могат да осигурят сравнително малка мощност, която е достатъчна единствено за малки агротехнически операции, предимно в сектора на лозаро-овощарството, оранжерийното производство и обработката на зелени площи.

Сред водещите марки в индустрията, които вече представиха или работят върху разработката на електрически трактори, са:

Case IH Farmall 75 C Electric - Този трактор, показан за първи път на Агритехника 2023 е знак за ангажимента на Case IH към развитието на устойчива селскостопанска техника. Този модел е доказателство за иновациите в областта на електрическата селскостопанска техника и е подходящ за разнообразни земеделски дейности. Електрифицирането на Farmall, съчетано с намаляването на износването на части и разходите за поддръжка, може да осигури на потребителите намаление на оперативните разходи, в сравнение с дизеловите трактори. Извънбордови цифрови функции и допълнителни възможности за автоматизация, като Safety Mode, позволяват на фермерите да управляват машината с много по-голяма ефективност.

Landini REX Full Hybrid - Това е изцяло електрически трактор, предназначен за нуждите на лозарството и овощарството. Електрическият модул осигурява мощност от 87.1 к.с., при нулев шум, нулеви вредни емисии и нулева консумация на гориво. При ползване на трактора в режим Full Hybrid Mode се включва и дизеловия двигател, който е с минимален разход на гориво и постоянно рекуперира енергията към батериите. В този режим мощността на трактора става 107.2 к.с., които са напълно достатъчни за всякакви агротехнически мероприятия в полето.

Monarch Tractor MK-V: Monarch Tractor предлага MK-V, който е позициониран като първият в света 100% електрически, но и автономен трактор, предлагащ решения за увеличаване на производителността, намаляване на разходите за експлоатация и подобряване на безопасността на фермите. Тракторът е подходящ за работа в различни аграрни сектори като лозарство, овощарство, млечни стопанства и други​.

Kubota LXe-261: Kubota представи LXe-261, компактен електрически трактор, предназначен за европейския пазар. Този модел е създаден с фокус върху устойчивостта и предлага бързо зареждане за един час и средно 3-4 часа непрекъсната работа.

John Deere SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery) - John Deere представи концептуалния си електрически трактор SESAM, който се характеризира с нулеви емисии и е предназначен за различни селскостопански нужди.

Fendt e100 Vario - Един от първите пълноценно електрически трактори, представени на пазара, Fendt e100 Vario е предназначен за широк спектър от земеделски задачи, предлагайки до 5 часа работа с едно зареждане.

Kubota X Tractor - Kubota представи своя концептуален електрически трактор с автономни функции, който се отличава с иновативен дизайн и е предназначен да отговори на бъдещите нужди на земеделието.

New Holland T4 Electric Power - New Holland разработи T4 Electric Power, демонстрирайки ангажимент към предлагането на устойчиви решения за земеделски производители, които търсят алтернативи на традиционните дизелови двигатели.

VST FIELDTRAC 929 EV: VST Tillers Tractors представи VST FIELDTRAC 929 EV на изложението Агритехника 2023, като резултат от три години изследвания и тестове. Този електрически трактор е оборудван с 25 kWh батерия.

Тези модели демонстрират разнообразието от електрически трактори, които вече са налични на пазара или са в процес на разработка, като предлагат решения за различни земеделски нужди и операции. Те са ясен знак за тенденцията на индустрията към по-екологични и ефикасни технологии в земеделието, като едновременно с това предоставят иновативни функции като автономност и управление на данни.

© 2024 Agrosalon.BG

 

Свързани статии

Надпреварата за електрически трактори продължава. Farmtrac представи свой модел
Засега най-големите европейски производители на трактори все още изостават много сериозно в процеса към преминаване на серийно производство на изцяло електрически трактори. Изключение с един компактен модел порави John Deere, както и JCB, които пуснаха нова серия 100% електрически телескопични товарачи. 
17.03.2021 г.
2734
Manitou разработи електрически телескопичен товарач MLT 625 E
Manitou разработи нов електрически телескопичен товарач MLT 625e, който се базира на дизеловия MLT 625, известен глобално като един от най-продаваните модели на Manitou.
11.12.2023 г.
1029
JCB преминава към електрически серии на телескопичните товарачи Loadall
Външните размери са непроменени от дизеловия модел и JCB Loadall 525-60E предлага същия радиус на завой от 3,7 м. Максималният капацитет на повдигане е 2500 кг, с максимално натоварване от 2000 кг при пълна височина на повдигане от 6 метра. Може да се използва с вилици, гама от кофи и много други приставки на JCB Loadall.
25.11.2020 г.
2490
DEUTZ планира да пусне електрически и хибридни двигатели за трактори и товарачи
Производителят на дизелови двигатели Deutz е готов да въведе електрически и хибридни двигатели в селскостопанската и строителна техника, въпреки че компанията остава убедена, че дизеловите двигатели все още ще останат единствената възможност за тежкотоварните автомобили.
19.12.2018 г.
11436
Електрическия трактор Landini Rex 4 Full Hybrid - Голямата техническа иновация на EIMA 2022
Цели два часа при пълно натоварване и само на електричство - това е новият Landini Rex 4 Full Hybrid, който спечели наградата за Техническа иновация по време на международното изложение за селскостопанска техника - EIMA 2022 в Болоня, Италия.
11.11.2022 г.
3085
JCB навлиза лидерски в пазара на електрически телескопични товарачи (ВИДЕО)
JCB - световен лидер в производството на телескопични товарачи, започва поетапно серийно производство на всички серии телескопични товарачи Loadall, които ще са 100% електрически.
06.01.2021 г.
2506
Kubota показа концептуален електрически трактор с изкуствен интелект (ВИДЕО)
Оборудван с изкуствен интелект (AI) и технология за електрификация, този така наречен „трактор на мечтите“ е напълно автономен и цели да представя бъдещето на земеделието, според визията на Kubota.
21.01.2020 г.
3032
Революция в агротехниката - Nobili създадоха електрически мулчер и пръскачка
Пръскачката и мулчерът на Nobili, наречени E-SPRAYER и E-MULCHER, са първите напълно електрически машини, използващи генератор на трактора като единствен източник на енергия, свързани към изход, който отговаря на стандартния AEF. И в двете машини няма карданни валове, масло и редуктори.
18.03.2021 г.
2602
Тракторът Landini REX4 Full Hybrid получи награда на Международното изложение Eima
Argo Tractors получава за трети пореден път признание на Международното изложение EIMA International Novità Tecnica и по-специално за своя модел Landini REX4, който след Advanced Driving System през 2018 г. и Electra – Evolving Hybrid през 2020 г., успява да вземе и награда за проекта Full Hybrid
14.10.2022 г.
2381
AUGA представи първия в света хибриден биометанов и електрически трактор
Групата AUGA, най-големият производител на био храни в Европа, разработи и представи първия в света хибриден биометанов и електрически трактор за професионална фермерска употреба - AUGA M1.
11.10.2021 г.
2489
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG