Редакция на обява Добави обява

Какво са субсидиите за интегрирано производство по Наредба 9 и ще се справи ли БАБХ?

29.03.2021 г.
16811
Влезе в сила Наредба 9 за интегрирано производство на растения и растителни продукти и контрола върху интегрираното производство. Наредбата е обнародвана на 12-ти март тази година в Държавен вестник, като включва акцентът заложен в промените на бъдещата ОСП - с 50% да се намали употребата на пестициди.

Акцентът за драстично намаляване употребата на пестициди е залегнал в Зелената сделка на новата ОСП. Наредбата изисква мониторинг на вредителите и при определен праг на икономическа вредност да се започне борбата с неприятелите по растенията, но с точно определени количества, щадящи препарати и биопрепарати.

Новото, което е важно за земеделците е, че по мярка Агроекология се предвижда стимулиращо финансово подпомагане за фермерите, които прилагат интегрирана растителна защита. Ето защо въпросната Наредба 9 ще бъде важна част от Националния стратегически план за земеделието в България и разбира се представлява предпоставка за изпълнение на европейските зелени цели.

Наредба 9  пример за много сериозно подреден документ, отговарящ на европейските насоки и промените в новата ОСП. Това обаче не означава, че не поражда множество въпроси около нейното успешно прилагане.

Главна роля по изпълнението на ангажиментите по Наредба 9 се отреждат на БАБХ. Агенцията ще регистрира фермерите, ще контролира и консултантите, въобще всичко е в ръцете на агенцията. Основния въпрос касаещ работата на БАБХ обаче е познат - наличието на експертен капацитет и като брой служители, и като специалисти.

Фермерите ще използват консултанти по отношение на Наредба 9.
Към момента едва по-малко от 10 експерти са регистрираните в БАБХ консултанти по растителна защита. За да получат европейските субсидии за прилагане на интегрирана растителна защита, земеделците трябва да докажат или висше образование с тази специалност, или свидетелство за изкарани курсове.

В наредбата се предвижда да се изготви ръководство за прилагане на интегрираната растителна защита. Земеделското министерство възлага тази задача на Селскостопанска академия с участието на експерти от други ведомства и НПО.

Изпълнението на Наредба 9 е нелека задача с много професионални предизвикателства, защото множеството култури, които могат да се отглеждат чрез интегрирано производство, изискват коренно различен подход - различни вредители и съответно различни препоръчителни препарати за борба с тях. Увеличава се и работата на БАБХ, тъй като всяко стопанство подлежи на контрол поне веднъж годишно. Освен това трябва да се изготви списък с разрешените за използване пестициди, фунгициди и т.н.

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG