Редакция на обява Добави обява

Кое е важно да знаете при избор на телескопичен товарач? Тествахме JCB (ВИДЕО+СНИМКИ)

23.01.2019 г.
17127
Днес ще разберем, защо JCB са един от лидерите на пазара на телескопични товарачи у нас и в Европа. С нас е търговският директор на Оптиком - инж.Димитър Петров,  който ще ни представи основните важни неща, които са свързани с това, което човек трябва да знае – всеки зърнопроизводител или животновъд, когато реши да си купува нов или употребяван телескопичен товарач.

Ето и моделите, които разгледахме:
JCB Loadall 536 60 AGRI Smart Power - Най-бюджетен сред гамата товарачи на JCB
Модел главно за зърнопроизводители, но също така може доста добре да влезе в животновъдните ферми. Моделът повдига до 3,6 тона, 6м. и 20 см височина на товарене. Интересен при него е двигателя – JCB 4,4 литров, който обаче е абсолютно, натурален, без да има никаква катализация на изторелите газове. Отговаря в същото време на всички еконорми като JCB.  Мощта на този двигател е ограничена до 74 конски сили. Всичко останало е същото както при всички останали товарачи JCB. Този модел има доста масивен преден мост, много здраво закрепен, в него са и спирачките, с централно разположена рама, за равномерно натоварване, понеже предния мост поема цялата тежест на товара плюс тежестта на машината. Моделът също има и плъзгащ диференциал, който разпределя въртящия момент 75% до 25% на гумата с по-добро сцепление. По този начин има още по-добра бутаща сила. Този плъзгащ диференциал не е опция, а стандарт за България във всички телескопични товарачи JCB.       

JCB Loadall  525-60 e по-малкият модел, който разглеждаме втори и е подходящ основно за животновъдни ферми, но е подходящ и за по-малки зърнопроизводители. Кофата на товарача е 1 кубик, предназначена главно за ринене за почистване на постеля и т.н. Машината е компактна, но много стабилна и тежка, с много нисък център на тежестта. Моделът JCB Loadall 525 60 е 2,5 тона и работи на 6 метра височина. Може да се сложи кофа до 2 кубика за работа със зърно, главно със пшеница, понеже е най-тежка.

Двигателя е също 74 к.с., но с по-малка хидравлична помпа. Хидростатична трансмисия. Този модел има специален крачен педал за контрол на маслото - направлява движението на маслото от хидравличната помпа към резервоара или хидромотора. При напълно натиснато положение машината спира, определя и плавността на операциите - позволява движение на машината с много бавна скорост при много високи обороти на двигателя (при чистене с четка при животните и други) - играе роля на полусъединител. Джойстика е същия само липсват бутоните за сменяне на предавките - има изнесени отделно бутони на таблото бани и бързи скорости. Всички машини на JCB са  с климатик. Система за определяне на наклона и предпазване от преобръщане. Табло за мониторинг на стрелата за безопасност - при надигане на задницата не ти позволява да пускаш или изстрелваш стрелата. Три режима на управление - преден управляем мост, малък радиус на завой и рачешко движение като при JCB могат да се превключват абсолютно лесно по време на движение! Височината на машината е само 1,97 и широчина на 1,80, което я прави подходяща и за ферми, в които се отглеждат патици, пилета и др

Третия модел телескопичен товарач, който ще разгледаме е JCB 541-70 AGRI PRO
Dualtech VT уникална технология на трансмисията, която JCB първи правят. Технологията взема всички предимства на хидростатиката и всичките предимства на Powershift трансмисиите (механичната трансмисия) и ги съчетава в една трансмисия. Този модел е с катализатор за отработените газове с Ad Blue система. Хидравлични изводи за ABS на ремарке, светлини, хидравлична спирачка за ремарке, двукръгова по последните изисквания на ЕС за теглене на ремаркета. Извод хидравлика за подаване и връщане на масло към ремарке, разтоварване и всяка друга машина. Първа предавка е хидростатична, 2ра, 3та и 4та е директна Powershift предавка все едно имат трактор 145 конски сили е могат да си теглят ремаркето с него и по пътната мрежа. LED светлини. Масивен цилиндър на стрелата - 4 тонна машина - при JCB никога няма помощни цилиндри - цилиндрите са винаги разположени централно на стрелата за да няма износване на втулките. 4,1 тона. 7 метра височина на повдигане. За зърнопроизводители и зърнобази за големи обеми. 25 мм дебелина на рамата. Седалка с въздушно окачване, като джойстика се движи заедно със седалката. Бутон Ecopower - при различен режим на натовареност на машината. Бутон за управление на кофата - SRS система за успокояване на кофата - при транспорт с товар в кофата - срещу “камшичения момент” - над цилиндъра на стрелата има 2 газови амортисьора, които стабилизират колебанията на стрелата, и тези колебания не се предават на машина, затова и скоростта може да е по-спокойна. Бутон за автоматично изключване на 4x4 при транспорт - за щадене на скоростна кутия, гуми и по-леко теглене.

Двигателите JCB
JCB двигателите винаги запалват малко-по-късно тъй като първо качват масло в главата и след това подават горивото. Три режима на управление - преден управляем мост, малък радиус на завой и рачешко движение като при JCB могат да се превключват абсолютно лесно по време на движение!

Управлението на JCB телескопичния товарач - кое впечатлява?
От джойстика се управлява цялата машина - имаме както управлението на стрелата, тата и управлението на хода, а също и смяната на предавките - отдолу под джойстика има бутон, с който превключваме напред , назад и неутрал. Отгоре са два бутона на джойстика , с които превключваме от първа до четвърта предавка. Напрактика реверса на този челен товарач е изкаран в джойстика. Идеята е с едната ръка да си на джойстика, а другата да е винага на волана, което гарантира безопасност и сигурна и по-лесна работа. Много плавно и нежно работеща хидравлика, която оператора може да усети, запазвайки скоростта на работа.

Много добра видимост. Има индикатори за градусите. При JCB хидравликата от малкия модел ( 3,6 тона на 6 м) до най-големия (6 тона) от този модел , са с една и съща аксиално-бутална помпа със 140 литра обем. От дясно на джойстика има бутон за допълнителна хидравлика - отпред за щипки примерно и отзад за разтоварване на ремарке, като с друг бутон на джойстика се задава дали допълнителната хидравлика да е отпред на стрелата или отзад за ремарке. Мултифункционален бутон на джойстика за различни комбинации - за допълнителната хидравлика, да върти хидромотор - да го пуска и спира хидромотора с постоянен дебит, и като функция за изтръскване на кофата. Това е стандарт за JCB. Друг стандарт е, че пускането и прибирането на стрелата става по гравитационен път, тъй като маслото не се връща обратно в резервоара, а от едната страна на цилиндъра отива в другата страна на цилиндъра и от масата на стрелата, стрелата пада.
За повече информация относно телескопичните товарачи JCB - можете да се свържете с официалния вносител на цялата селскостопанска гама - фирма Оптиком:
042 600 156 ; 0700 20 205
www.opticom-bg.com
 
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG