Редакция на обява Добави обява

Комбайните Rostselmash Nova 330 постигнаха отлични резултати в малките стопанства (ВИДЕО)

29.04.2020 г.
3199
През жътвена кампания 2019 в малки и средни стопанства в цялата страна дебютираха комбайните Rostselmash NOVA 330, които постигнаха ефективна и успешна жътва без да затрудняват финансово своите собственици.

Селскостопански институт Търговище е едно от тези земеделски стопанства, което ожъна 3000 дка с новия си комбайн и реализира следните добиви: Пшеница 500 кг/дка, Слънчоглед 300 кг. от дка и Царевица 670 кг. от дка.

Разговаряме с доц. Румен Калев, директор на Научния център по Земеделие в Търговище, каква е оценката на стопанството за работата с комбайн Rostselmash NOVA 330
 
Колко декара обработвате във вашето стопанство?
Ние стопанисваме около 3500 дка земя, която основно е държавния поземлен фонд. В нея произвеждаме фуражи за животните, които отглеждаме. Имаме и маточни градини за лешници, градини за производство и на други овощни посадъчни материали. Доста разностранна е дейността ни.


 
Колко декара засяхте през 2019 г. с пшеница, ечемик и култури, които ожънахте?
Около 1500 дка са есенниците, около 1000 дка слънчоглед и около 600-700 дка царевица, една част за зърно и една част за силаж. Останалите 500 дка това са овощни градини, маточни градини, люцерни и от друга страна и люцерната, която произвеждаме за животните.
 
Кои бяха факторите, които наклониха везнитев изборът ви да закупите комбайн Rostselmash NOVA 330 ?
По принцип ние се насочихме към по малък клас комбайн, защото както казах - земята ни не е много. Жътвата е около 3000 дка в годината - есенници и, респективно, пролетници, слънчоглед и царевица. Една от причините за Nova беше, че успяхме много бързо да се договорим с Оптиком да ни го доставят, за да започнем жътвата на ечемик и пшеница с тази комбайна. Другата причина е цената, която нас ни устройва. Както казах - ние сме към Селскостопанска академия, имаме определени договорки за начина на закупуване, да има лизинг. Малко други фирми предлагат на лизинг. Обикновено оставят да се справяме сами. Ние нямаме тази възможност да отделим цялата сума и да вземем комбайната.
 
Какви са впечатленията от жътвата с комбайн Nova 330?
Определено сме доволни, защото все пак добре е да работиш с нова техника. Ние влизаме в една жътва, която е много пожароопасна. Със старата комбайна го имаше определено този проблем, да не направим някой пожар. Много по-качествена жътва извършва комбайн Nova 330- и по чистота, и по разпиляване. Плюсовете са толкова много, та не искам да ги описвам всичките. Механизаторите определено са доволни.


 
Дава ли комбайн Nova 330 възможност на средните стопанства за ефективна жътва?
Аз определено мога да кажа, че на този етап тази комбайна, тази работа, която свърши тук върши прекрасна работа. Всичко, което искахме да имаме с новата комбайна, го имаме.
 

За специална ценова оферта може да направите запитване на e-mail: opticom@opticom-bg.com или на телефон 0700 70 705.

 
 
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG