Редакция на обява Добави обява

Людмил Работов, НАЗ: Ако се намали цената на водата ще се увеличат площите за напояване (ИНТЕРВЮ)

30.03.2021 г.
14196
Земеделието би било по-производително ако се възстанови поливната инфраструктура на страната от преди демократичните промени. Тогава секторът е бил рентабилен, имало е сериозен износ за външните пазари. Днес, в съседни нам страни, въпросът с напояването е решен. В държави като Турция, Гърция не се говори за това, защото вече не е тема.

Людмил Работов, заместник-председател на НАЗ:
“Виждаме, че в съседите, които ползват част от нашата суровина като реките, които фактически изтичат в Гърция и Турция, те са изградили такъв тип мрежа за напояване, и се оказва, че е рентабилно. Това искам, по някакъв начин, малко или много, да бъде подпомогнато и в България, и където има възможности да отиваме към поливното земеделие.”

Показателна беше миналата година. В житницата на България Добруджа реколтата, заради липса на напоителни системи, беше унищожена, на места на 100%. Разходите обаче увиснаха като воденичен камък около врата на производителите. Пагубната ситуация, в която изпаднаха мнозина се оказа предфалитна. Други не успяха да направят необходимите реинвестиции за иновации. За рентабилност и печалба и дума не можеше да става.

Факт е, напоителни системи ще работят по мярка, която ще възстанови на отделни места инфраструктурата, и ако това се случи, ще има ли пречка поливните площи да се увеличат?

“За съжаление е така. В момента се водят разговори с “Напоителни системи” и Министерството на земеделието, храните и горите. Националната асоциация (НАЗ) е инициирала такъв тип срещи. Това, което за сега мога да кажа е, че от страна на всички земеделски производители, ако се намали цената на водата и стане, така, рентабилно поливането, като се използва суровината от “Напоителни системи”, ще се увеличат площите за напояване независимо какъв тип напояване се ползва. В момента действително водата, която се калкулира като пренос на вода, като доставена вода е много скъпа и нерентабилно се оказва производството на културите, които отглеждаме в момента.”

В района на Пловдив сушата почти е елиминирала производството на царевица, затова производителите там се нуждаят от поливни системи. Иначе, отглеждането на царевица без вода не може да покрие разходите вложени в нея, коментират земеделците.

“Ако се изградят пивоти, може да се полива и рапицата, знаем, че имаме големи проблеми в периода на сеитба.”

Сушата, допълва Работов, е лимитиращ фактор - ако няма едно дружно поникване на маслодайната култура, няма да има гарниран посев. Съответно резултатите при жътва ще са лоши, поради загуба на зърно при прибирането му.

“Аз в момента не отглеждам поливни култури, поради простата причина, че доставената вода, с която така или иначе ползвам напоителни системи, ми е много скъпа и като си направя финансовия разчет се оказва, че е безсмислено да плащам вода, да плащам на поливачи, защото примерно още няма такива поливни системи, които са автоматизирани.

Цената на поливната вода в района на Раковски до миналата година е следната:
“От миналата година е 15 ст. на кубик и 12 лв. твърда такса, тук специално в нашия район. В държавата, като цяло варират - от 7 до 12 лв. е таксата, плюс от 15 до 20 ст. на кубик, преносната вода, която трябва да платим към “Напоителни системи”.”

Допълващ фактор с недостатъчна алтернатива към момента е охраната на земеделската продукция от набези и недобросъвестното отношение на фермери, чиито животни са често на гости в площите с царевица. Людмил Работов коментира ситуацията с доставката на препарати за растителна защита, като увери, че тя е навременна и регулярна от страна на агрохимически компании и дистрибутори. Увеличението на торовете притеснява зърнопроизводителя, който е убеден, че ще удари себестойността на продукцията. Като че ли, от година на година, ножицата между марш, произведена продукция и цена на пристанище, става все по-малка.

“Печалбата се намаля драстично. Трябва да правим някакви други икономии, ама то откъде да правиш тези икономии? Вие виждате, че всичко малко или много се вдига като цени и като производство.”

Какво е вашето предложение? Да има силен сектор “Зърнопроизводство”, защото са дадени пари, влагани са, нормално е, и как той да се запази силен? Какви са вашите съвети към управляващите, ресорните ведомства?
“Трябва да се стъпва на базата на добри анализи, които са правени, и малко или много ресорните министерства да се съобразяват с тях, и да не се спъва така прогресивното развитие на сектора “Зърнопроизводство” в България, защото в края на краищата всяко едно такова производство е свързано с печалба, нали, икономическа. Така или иначе е цел на всеки един земеделски производител, за да може да се издържа като стопанство и да има прогрес, развитие, също така инвестиране в нови машини и технологии. И общо взето, това, което трябва да се прави е максимално, колкото се може, секторът да не се спъва от страна на административни допълнителни тежести, които се налагат, и ако може по някакъв начин да участва в ПРСР-то като подпомагане, с цел по-леко и донякъде по-спокойно инвестиране в нови машини.”

Людмил Работов не отрече новата мярка за застраховане на земеделската продукция да е добра, но предпочитанията му са за индивидуална застраховка.

“Незнайно защо към останалите сектори беше 65% субсидията като подпомагане. Тази година има и за зърнопроизводството, но там вече е редуцирана на 35%. При моите изчисления и сметки, това, което досега съм застраховал с две-три години назад за щетите, които най-вече застраховаме, имам предвид пожар, наводнения, буря, градушка - тия събития, така, застраховаме, и на доста по-прилична цена, отколкото предлага в случая ДФЗ. При 35% подпомагане, смея да твърдя, че не е изгодно.”

Какво губите от това, че ще сключите с ДФЗ договор, и какво печелите от това, че ще сключите договор директно със застрахователна компания?
“Ами по-малко бумащина и администриране като цяло, а със застрахователната компания са си така частни, вече, интереси и реално там не би трябвало да се съобразяваш с трета страна, в случая ДФЗ, и да се съобразяваш с условията, които са ти задали като цяло.”

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
към всички новини
към всички новини
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG