Редакция на обява Добави обява

Мерки за безопасност и спасяване от волтови дъги по време на жътва

24.06.2019 г.
11545
През последните години у нас се увеличават инцидентите, при които по време на жътва, сеитба, пръскане или почвообработка, нови трактори и комбайни биват удряни от високоволтова дъга при контакт на антените за GPS навигация с далекопреносната електрическа мрежа.
И освен, че може да ви обърка плановете за жътва или работа на полето, то скъпата техника няма да бъде компенсирана от застрахователните компании, които не покриват този риск, тъй като се води по вина на тракториста или комбайнера. Затова:
 
Внимавай, погледни нагоре! Преди да започнеш да работиш в области, където има електрически преносни мрежи
Бъдете винаги на ясно с височината на вашите трактори и комбайни, като имайте предвид, че волтова дъга може да се образува при 3-5 метра въздушна дистанция.

Ако влезете в контакт с въздушна ел.линия или кабел, останете в кабината на трактора или комбайна и се опитайте да не докосвате нищо от метал в него.

Обадете се на 112 веднага. Ако ситуацията е твърде опасна за оставане - например, ако машината е засегната от пожар - препоръчва се да изскочите от превозното средство  от толкова високо доколкото можете, за да избегнете докосване на която и да е част от машината отвън.

Ако трябва да слезете, тогава трябва да скочите ясно, като направите скачащи крачки, така че единият крак да е на земята през цялото време, докато сте на поне 5 метра.
Не се връщайте в трактора или комбайна.

Дръжте другите далеч от превозното средство. Докосването или дори прекаленото приближаване може да ги убие, чрез нова волтова дъга.

Никога не докосвайте електропроводни линии, винаги приемайте, че по тях тече ток, освен ако електрическата компания не ви е казала, че са спрени.
 
© 2019 Agrosalon.BG - Безплатни обяви за трактори и агротехника
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG