Редакция на обява Добави обява

Микеле Санторели: Ако имаме качество, ще останем на пазара на череши!

28.05.2020 г.
17698
До дни ще започне активната кампания по беритба на череши в страната, като очакванията са за добра реколта. Предизвикателствата ще са свързани с реализацията на продукцията. Общата криза и стагнация на пазарите в следствие на коронавируса не подмина и този бранш - заради неработещ ХоРеКа сектор, свиване на пазарите, логистични проблеми в международен план.

По темата АгроСалон разговаря с Микеле Санторели, съдружник в Куминяно Фрут. Италианската компания е лидер в Европа и основен фактор в глобалния пазар на преработени череши за индустрията. Освен с преработка, фирмата се занимава и с отглеждане на плодове в 4000 дка овощни градини, като 1700 дка от тях са череши. 

Прибирането на реколтата от череши ще започне активно в края на тази или в началото на следващата седмица, в зависимост от валежите. Очакванията са за добра реколта и качествен продукт, което е основен фактор за успешната реализация, каза Микеле Санторели.

По думите на Санторели тази година се очаква да се изкупят по-малко череши. Преработвателното предприятие в пловдивското село Катуница обикновено изкупува около 13 000 тона череши (пресни и мариновани), като количеството е свързано с качеството и поръчките. “Производственият ни капацитет е по-висок от това количество, но предвид въздействието на Covid-19 върху сегмента на хранителните услуги, ние не планираме да увеличаваме обемите на закупуване”, обясни той. Компанията няма да се възползва от държавната помощ за изкупуване на по-големи количества череши от страна на преработвателите, предложена от Земеделското министерство, въпреки че “ние вярваме, че това е добра инициатива, която има за цел да подкрепи преработвателните компании”, подчертава Санторели. 

Производителите на череши да се субсидират с още 150 лв./дка 

Според преработвателя трябва финансово да се подпомогнат земеделските стопани, които отглеждат череши. Пазарите, в следствие на кризата са много нестабилни в момента. Няма да се изкупуват големи количества череши, а изкупните цени ще се по-ниски. Стопаните ще претърпят загуби. Ето защо Микеле Санторели предлага да се отпусне допълнително подпомагане от 100 - 150 лв./дка череши на овощарите (чрез увеличение на обвързаната подкрепа или под друга форма). “Така ще се помогне пряко на стопаните - тези, които са инвестирали в дълготраен актив”, посочва той.

Време е за стъпка към по-ефективно производство

Площите с череши ежегодно се увеличават в България, следвайки и световния тренд. Тенденцията на растеж е по отношение на нови насаждения и нови производства, които се правят в България - както за прясна консумация, така и за промишлени череши. Пазарът на индустриални череши става все по-популярен, като по данни на Агростатистиката за 2018 г. повече от половината череши, които България добива, са изнесени като преработена череша, а износът е близо 16 000 тона. 


“Това, което трябва да продължим, е да интегрираме цялата верига на доставки, премахвайки неефективността и подобрявайки качеството на продукта, за да бъдем по-конкурентни на световния пазар, още повече в създалата се ситуация вследствие на епидемията от коронавирус”, каза Микеле Санторели. Тоест трябва да се работи в посока към директно сътрудничество между производител и преработвател.

Без да слага всички под общ знаменател, защото има и отлично организирани производители, Микеле Санторели споделя наблюденията си, че много от стопаните все още не са добре информирани относно изискванията на предприятията по отношение на плодовете за преработка. По думите му производителите трябва да водят предварителни разговори с преработвателите - за да се запознаят със сортовете, които отглеждат, да научат какви са изискванията на съответното предприятие към суровината. 

“Стопаните обикновено чакат прясна консумация, независимо дали сортът е подходящ за фреш маркета или не. Когато не успеят да реализират суровината, те започват да търсят преработватели. Тогава обаче е прекалено късно, черешата обикновено вече е плътно червена и не отговаря на изискванията за преработка. И когато преработвателят откаже суровината, започват “недоразуменията”, разказава собственикът на Куминяно Фрут.  Затова и съветът на Санторели към производителите е те да се ориентират на време за какво предназначение е суровината им: “Това, че имат едра стока, не означава, че могат да я дадат за индустрията. Индустрията не купува едра череша”. 

Още при създаването на едно стопанство производителите трябва да са наясно към кой пазар ще се ориентират - дали за прясна консумация или за преработка, казва Микеле Санторели. В случай, че се насочат към производство за прясна консумация, земеделците трябва да се консултират с компания за заготовка, която може да подготви суровината до краен продукт. Често обаче те не желаят да се обвържат с такава фирма. Правят собствено предприятие, в което влагат сериозна инвестиция и в крайна сметка се стига до фалити, защото стопанствата стават нерентабилни.

Ако имаме качество, ще останем на пазара!

Визията на Микеле Санторели за успешна реализация на пазара, още повече в усложнената икономическа обстановка,  е малките фермери да се кооперират, да търсят сътрудничество. Във все по-глобализиращия се пазар трябва да се залага на качеството на продукцията, особено в година като тази, когато изкупените количества за преработка ще са по-ниски, категоричен е собственикът на Куминяно Фрут. 

“Ако имаме качество, ще успеем да останем на пазара. Ако ние нямаме пазар, това ще е огромен проблем и за нас, и за производителите", смята Микеле Санторели. И може би това, което до момента не са направили земеделците, колкото и да е трудно - за оптимизиране и подобряване на производството си, за обединение - в тази криза може да се направи.


 © 2020 АгроСалон - AgroSalon.BG

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG