Редакция на обява Добави обява

Нова No-Till система реже почвата с вода под налягане по време на сеитба (ВИДЕО)

20.09.2019 г.
16613
Канадци измислиха ново технология към популярната No-Till система за земеделие, чрез която сеитбеното легло за семената се прави посредством вкарване на вода под много високо налягане. По този начин водата на практика реже почвата на дълбочина до 3 см.

Създателите на новата технология са малка американска фирма, която търси иновации в сферата на земеделското производство с цел опазване на природната среда.За разлика от лошите практики с No-Till, при които земеделци извършват средно между 10 и 12 пръскания с канцерогенния препарат глифозат, който да решава проблемите с растителните остатъци, тук идеята е изцяло да се премине към земеделие - без опасни за фермерите и околната среда препарати.

Повечето No-Till земеделци изпитват недостатъците на тази технология, свързани с напластяването и прекаленото втвърдяване на гордния почвен слой, особено в териториите, където няма достатъчно валежи. Като цяло директните сеялки, използвани за No-Till земеделие, разчитат на дизайна на дисковия ботуш, за да отворят почвата за поставяне на семена, но рязането през растителни остатъци може да бъде предизвикателство, особено когато е влажно. Това е така, защото ако дискът не успее да пререже чисто боклука, той може в крайна сметка да го забие в някои от растителните остатъци (най-често в стебла на царевица), оставяйки семената  без контакт с почва. След това това тези семена се провалят на 100%.

Използването на вода с ултра високо налягане става посредством апарати, които могат да се монтират сравнително лесно към всякакви стари или нови сеялки.Особенното е, че се монтират и резервоари за вода, което увеличава тежестта на сеялката, но не следва да е проблем за повечето трактори. Единствено визуално не стои добре. Навярно в следващите години тази технология може да бъде вкарана като цялостен дизайн в сеялки на някои от големите производители. 

Новата технология позволява качествено разрязване на почвата с остра струя вода под ултра високо налягане и поддържане на сеитбена скорост от 8.8 км./ч. Друго предимство на тази технология е, че използването на вода за рязане вкарва и необходима влага в почвата.

© 2019 Agrosalon.BG - АГРОСАЛОН

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG