Редакция на обява Добави обява

Новият шеф на ДФЗ - Георги Тахов обеща, че няма да има забавяния на субсидии

24.08.2022 г.
2499
Новият шеф на ДФЗ - Георги Тахов обеща, че няма да има забавяния на субсидии към фермерите, като заяви: "Няма да допусна забавяне на плащанията към бенефициерите на ДФ „Земеделие“."

Заместници на изпълнителния директор ще бъдат Ива Иванова, Владислава Казакова, Димитър Горов и Георги Динев. Министър Гечев припомни, че предстои усилена работа по довършване на работата по Стратегическия план, Националния план за възстановяване и устойчивост и подготовката за тяхното прилагане. Той беше категоричен, че Министерството на земеделието и Фондът ще работят в ежедневна комуникация.

„Благодаря на министър Гечев за оказаното доверие. Държа на експертиза и работа на бързи обороти. Ще работя за надграждане на постигнатото до тук“, заяви Георги Тахов. Той допълни, че ще работи за това българските земеделски производители и преработватели да бъдат по-спокойни занапред.

Той очерта неотложните задачи, които стоят пред него – а именно изплащане в срок на всички средства към земеделските производители. Георги Тахов разпореди изготвянето на графици за това и спазването на всички срокове.

Кой е Георги Тахов?
Новият шеф на фонд „Земеделие“ е роден през 1971 година. Завършил е езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик с немски език. Той е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обр​ащение, кредит и застраховка“. Притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия.

Георги Тахов е извървял цялата стълбица в Национална агенция за приходите -от ревизор до териториален данъчен директор.

В системата на данъчната администрация е от 1996 година. Започва в данъчна служба - Пазарджик, направление "Косвени данъци". Бил е последователно началник на сектор "Ревизии" и на сектор "Ревизии и проверки". На 1 януари 2006 година е избран за директор на Териториалната дирекция на НАП в Пазарджик.

От декември 2009-а, след обособяване на новата структура на НАП, Георги Тахов е заместник-директор на Териториална дирекция - Пловдив, в чийто обхват са 6 офиса в Южна България - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали.

През 2013 година, след конкурс в съревнование с трима кандидати, е избран за териториален директор на НАП-Пловдив.

Най-грубо казано, през новия шеф в земеделието трябва да минат около 1,5 млрд. лв. и да отидат ефективно в ръцете на земеделците. Не се ли справи, парите ще се върнат в Брюксел. И това трябва да стане без поредните съмнения за изтичане на средства, в борба с брюкселските и нашенските бюрократи, които ноторно са царе на плявата и мишки за зърното.

Погледнато конкретно - Тахов трябва да се бори за всяко евро, което, вместо да се върне в Брюксел, трябва да влезе в производството на храна, която вече не достига на нашата трапеза.


До края на юли усвояването на всички мерки от Програмата за развитие на селските райони е по-близо до 50-те процента, отколкото до 100-те. Към края на месец юли са изразходвани едва 55,4% от общия бюджет от 3 069 678 000 евро, сочат актуални данни на Държавен фонд "Земеделие (ДФЗ).

Договорените средства са 58,58% от общия бюджет на Програмата и рискът от неусвояване до края на годината е повече от реален. Това потвърди и преди дни служебният министър Явор Гечев при посещение в Несебър.
 
 

Свързани статии

ДФЗ отпуска субсидии за закупуване на доилна техника
Помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестицията. Максималният размер на подпомагането е до 50% от приемливите разходи за един проект, но не повече от 25 000 лева.
15.09.2021 г.
3560
1
Започва прием на проекти за агротехника с до 50% субсидия, макс. 120 000 лв.
Субсидията покрива до 50% от допустимите разходи за инвестиции в агротехника, но не повече от 120 000 лева. Тя се предоставя под формата на капиталова субсидия за закупуване на машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение при производството на собствена първична земеделска продукция.
03.02.2020 г.
2833
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG