Редакция на обява Добави обява

OLIMAC - Технологичният лидер при хедерите за царевица и слънчоглед (ВИДЕО РЕВЮ)

16.12.2019 г.
3115
Екип на Агросалон.БГ посети по време на Агритехника 2019 - щанда на производителя на хедери за жътва OLIMAC - един от световните лидери в този сектор на агротехниката. Запознахме се с най-новите технологични въведения от Olimac, по покана на АГРОТРОН-М - официален дилър на марката за България.

На щанда бяха показани топ-иновациите при хедерите за жътва, а също и наградата по време на изложението, която се присъжда за най-бързо възвръщаема стойност на инвестицията.

ВИЖТЕ ВИДЕО РЕВЮТО ОТ ЩАНДА НА OLIMAC:Здравейте от щанда на Olimac по време на Агритехника 2019. Тук ще ви представим най-новите тенденции при хедерите за жътва на царевица и слънчоглед. И сега ще разговарям с Маркос, който е представител на Olimac. Здравей, Маркос. Кои са основните акценти при Олимак на Агритехника?
Здравейте… Ние сме специалисти в производството на хедери за комбайни за царевица и слънчоглед. Това е машина, специално подходяща за българския пазар, точно такава, каквато я виждате. 12 редов хедер, който може да се сгъва, за да може да бъде каран по пътищата. Тук виждате оборудването за автоматична настройка. Прикачен към комбайна, хедерът за жътва автоматично се нагласява към ъгъла на повърхността. Така земеделците могат да са спокойни, че ще има по-малко натоварване върху машината и по-добри резултати по време на жътва.

А тези сензори са от двата края, така ли?
Да. Един сензор в левия край и един сензор в десния. Ако имате по-голяма машина, възможно е тя да има три или четири сензора.

Какви са другите новини за модела GT?
OLIMAC Drago GT е единственият хедер за жътва, оборудван с автоматични пластини и окачване. Какво означава това? Когато растението се приближава, трябва да се нагласите към правилната дистанция спрямо него. Ако пластините на ножа са прекалено раздалечени една от друга, има опасност да изгубите класа. Ако са прекалено доближени, ще смачкат цялото растение. И в двата случая имате загуба – в комбайна или на нивата. Тук имаме устройство за автоматична настройка и тези рискове се избягват, като е налице отлична жътва.


Уникалното за този хедър е, че има и активно окачване. Когато влезе между стъблата, радиалните ролки го навеждат. Пластините поемат класа, а също и налягането и така не се пръскат зърната по земята. Тази машина е специално конструирана за българския пазар, защото вие жънете с 16, 15, 13 процента вода в класа. Класовете са много сухи. И ако един такъв клас удари по пластините , ще загубите зърно. Колкото по-сух е класът, толкова по-лесно се отделя зърното от него. Затова трябва към класа да се действа много нежно и плавно. Иначе губите зърното.

Много интересно, но вашата компания е направила това нововъведение след обратна връзка с фермерите?
Mаркос: Да, разбира се. Царевицата става все по-суха и по-суха всяка година. Площите с културите по-дълго съхнат на полето, защото е по-лесно, ако имаш по-суха царевица, това е добре. Спестява пари. Изсушаването на царевицата струва пари. Така че новите сортове са все по-сухи и по-сухи. Но това създава проблеми при жътвата. Ние сме единствената компания, която взема това предвид и прилагаме технология за този случай, а разработката й е възможна, защото говорим с клиентите си.

Да видим какво друго ще ни покажете..?
Другото уникално в този хедер Drago е двойният резач. Тук имате два действащи ножа. Единият реже отгоре, другият – отдолу. Срещат се с 200 км/ч. и ви дават най-доброто възможно срязване на класа. Това също ви позволява и по-равномерно разпределение на отрязания материал по земята. Ако имате един нож, винаги остава отрязаният материал струпан на една редица в нивата. Ако ножовете са два, материалът след рязане е по-равномерно разпръснат.

И това е по-добре за обработката…
По-добре е за обработката на стъблата след жътвата. Материалът е равномерно разпръснат на земята. Това, което искам да ви покажа тук , е уплътнен модул за разане с един нож. Предназначен е за тези, които не са толкова взискателни към качеството на рязането, а повече мислят за икономичността и предпочитат обикновеното рязане. Това пести повече разходи, пести повече енергия.

Изборът между двата хедера от какво зависи?
Зависи от това какво иска клиентът и каква царевица има. 

Значи това е по-подходящо за България?
За суха царевица и с голям урожай е по-добре резачът с двойния нож. Да.

Следващият хедър е навярно вашият „бестселър“?
Това е бестслеърът на OLIMAC -  Drago 2. Тук виждате приспособлението за слънчоглед. Това ви дава възможност да жънете слънчоглед и царевица с един хедър. Само за 15 мин. работа откачате едната пластина и другата, поставяте новите и сте готови за жътва на царевица. Сега е заложено за жътва за слънчоглед. 

Спестява време и когато климатичните условия са различни, това е много важно. 
Да. Този комплект оборудване за слънчоглед се предлага и за Drago GT и хубавото тук е, че т.нар. straw roller издърпва малко стъблото и в комбайна влиза само питата слъчноглед, а не цялото растение. А така се улеснява работата на комбайна.

Виждам, че имате и получена награда за този хедър?
Най-висока стойност на вложението. Което означава най-добър баланс между цена и качество.

И може би по-бърза възвръщаемост на инвестицията?
Да. Машината пести разходи, гориво и от загуба на зърно, защото тук загубата е по-малка заради автоматично настройващите се пластини. Тук също имате автоматично настройващи се пластини, както при GT хедерът, но нямате окачване. То е приспособление, монтирано само на GT моделът.

По отношение на нашият хедър за слънчоглед - Разликата между нас и конкуренцията е, както виждате, че ние сме работили по кутията на хедера и ходовата част. Много от конкурентите ни имат една верига, или нямат верига, а са с независима ходова част. Но вие в България засявате на 70 см. разстояние. Затова при този хедер стъблото влиза и се захваща неподвижно. Повече не се клати. След това двата диска отрязват стъблото. Няма връзка между стъблото и земята и скоростта на движение няма значение, може да карате колкото си искате бързо. Стъблото е отрязано, то вече е при вас. Можете да карате с комбайна наистина бързо. С 12 редов хедер, което е приблизително 8 м. широчина на жътва, имате по-висока скорост и по-голяма мощност от модели с 12 метров работен захват, защото се движите по-бързо, нямате загуби. 

Значи с 8-метровия хедър може да жънеш също толкова добре както с 12-метровия?
С 8-метровия хедър може да жънеш също толкова добре, както с 12-метров при други марки.

Повече информация за хедери за жътва OLIMAC можете да получите от официалния дилър за България - фирма АГРОТРОН-М ; 0887 891 943 ; 0892 494 242 INFO@AGROTRON.BG

Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG