Редакция на обява Добави обява

Обратно начисляване на ДДС за плодове, зеленчуци и мляко - най-рано след година

01.02.2020 г.
20475
Обратното начисляване на ДДС за секторите Плодове и зеленчуци и сурово мляко отново излезе на дневен ред по време на форума InteliFresh 2020.

Димитър Рачев от Съюза на Дунавските овощари, който активно работи по темата за въвеждане на обратно начисляване на ДДС съвместно с агроминистерството каза: “Има разбиране от страна на Министерството на земеделието. Очаква се одобрение в момента от Европейската комисия. Очакванията са, че резултат ще има до година - година и половина и нулевата ставка може да се приложи от 2021 г.. 

Пред журналисти Чавдар Маринов, зам.-министър на земеделието коментира, че Аграрното министерство е подало информация към Министерството на финансите, а искане за въвеждане на механизма е изпратено за разглеждане от Европейската комисия. 

Темата коментира и Микеле Санторелли от Куминяно Фрут: “ДДС не е огромен проблем, ако продукцията, която се внася от съседни на България страни, и се плаща реалната цена, на която е внася. Реалният проблем е, че се внасят плодове и зеленчуци без ДДС на по-ниски цени и те са по-конкурентни от българските”, посочи Санторели.Припомняме какво каза в интервю за АгроСалон по отношение въвеждането на нулеви ставки за плодове, зеленчуци и прясно мляко министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева през октомври 2019 г.: 

“Към момента сме подали до Министерство на финансите искане за обратно начисляване на ДДС на плод и зеленчук и сурово мляко. Те вече са предали на ЕК, води се дебат, искат ни се определени данни. Още тук изпитваме проблеми обаче с огромния сив сектор. На практика официални статистически данни не можем да покажем. Тези, които показваме не отразяват реалността. За да получим разрешение от ЕК, всичко трябва да почива на официални източници.Разбира се ще положим всички усилия да получим едно такова разрешение, което би подобрило съществено положението на земеделските стопани на българския пазар. Ставката тук е 20%, от Гърция влизат плодове и зеленчуци, без такова ДДС - разликата е съществена… На второ място - прилагането на този механизъм би изсветлило голяма част от тези приходи, включително и доказването на съответните добиви и реализация за обвързаната подкрепа също биха били по-реални. Мога да дам примери за драстични разлики в цени, извадени от всеки супермаркет или борса на Пловдив и фактури, показани за обвързана подкрепа - имаше череши на цена 5 ст./кг. Всичко това са укрити приходи, върху които не е платен данък, заплата, осигуровка и т.н. Тоест обратното начисляване на ДДС би довело до оздравителен ефект върху цялата система.”

София Белчева, © 2020 АгроСалон - AgroSalon.BG
 

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG