Редакция на обява Добави обява

Около 200-300 млн.лв. ще е извънредния бюджет за трактори и агротехника през 2021-а

16.12.2020 г.
3005
Изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев заяви, че най-късно през април-май 2021-а година, Фонд „Земеделие” ще отвори два нови приема по инвестиционните мерки от Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г.

Васил Грудев посочи, че България подобно на останалите държави членки в ЕС ще разчитат на извънредните средства, гласувани за земеделието за преходния период до 2023 година.

Заради Covid 19 кризата и затварянето на пазарите най-големият проблем за бизнеса е да обслужва заемите си и да изпълнява проектите, одобрени досега от фонда, посочи още Грудев. Само през тази година при 60% от проектите, които са в процес на изпълнение, фермери, общини и други кандидати за субсидии са поискали отсрочки в договорите за 6 и повече месеца.

При един от последните анализи на МЗХГ и ДФЗ се установи, че много проекти отпадат още при процеса на оценяването. Как ще се процедира при новите приеми, все още липсва яснота. Това, което е сигурно, обаче е, че при подмярка 4,2 за инвестиции в преработка остатъчният бюджет надхърля 20 милиона лева, който би могъл да се използва през следващата година.

Инвестициите в комбайни, трактори и друг вид оборудване на всички земеделски стопанства остават най-търсените от бизнеса в страната. Според последните анализи на министерството и фонда липсва остатъчен бюджет по подмярка 4,1 за инвестиции в растениевъдните и животновъдни ферми. Тези данни обаче са предварителни, тъй като тази година имаше прием за инвестиции за подобряване на биосигурността на животновъдните ферми и не е ясно след оценката дали бюджетът напълно ще бъде усвоен.

В рамките на първите два приема по 4,1 през 2015 и 2016 година заделеният бюджет беше в размер на 413 851 200 евро, а досега платената субсидия надхвърля 235, 8 милиона лева. Очаква се нови яизвънреден бюджет да е между 200 и 300 млн.лв.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG