Редакция на обява Добави обява

Падат продажбите на трактори Claas в Германия

28.01.2020 г.
3596
Падат продажбите на трактори Claas в Германия сочат официални статистически данни за развитието на пазара на трактори, предоставени от Германския орган за транспорт на моторни превозни средства (KBA) и Асоциацията на машиностроителната индустрия (VDMA).

Тази статистика нямаше да е новина, ако не се случваше именно в Германия, където се произвеждат тракторите Claas. Дали немския производител, който е лидер при комбайните се е отказал да налива огромни инвестиции в разработката на конкурентни трактори или психологията на фермерите е такава, че да избират конкурентни марки, всеки сам да прецени.

Факт, е че все повече немски земеделци избират брандове като Kubota (от  307, продажбите почти се удвояват до 537 бр., без моделите под 51 к.с., които преобладават)  и Valtra например, вместо Claas. Иначе абсолютни лидери в пазара на нови трактори са FENDT (5 715 броя) , John Deere ( 4 583 броя) и Deutz Fahr ( 2 168 броя) , които държат общо около 33% от пазара на трактори.

При продадени общо през 2019-а година 22 429 нови трактора в мощностния диапазон над 51 к.с., Claas успяват да задържат 8.8% пазарен дял, при 9.2% година по-рано.

Според експерти в аграрната индустрия, възможно е отслабването на позициите на Claas  в Германия да е свързано с големите усилия на концерна да завладее много по-важни пазари, а именно Индия, Азия и Русия. Само преди дни Claas взе участие в едно от големите изложения за селскостопанска техника в Индия, където показа машини за тамошното земеделие. По снимките от щанда се видяха стари модели балопреси Claas Merkant, които немските инженери са изкарали от архивните шкафове от края на 80-те, "отупали са прахта" от тях и са ги пуснали в серийно производство за бедните държави.

Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG