Редакция на обява Добави обява

Почти няма нова агротехника в България, сроковете за доставки се удължават, а цените растат

11.01.2022 г.
3211
© снимки: БГ МЕДИЯ

Какво се случва с пазарът на агротехника и корона кризата? На фона на Ковид19 пазарът на агротехника бележи безпрецедентен ръст. За последните месеци регистрацията на нови трактори в Италия например е нараснала с 43,8% и този растеж се отнася за всички типове машини. Специално при тракторите новите регистрации са над 18 500 нови машини. Растежът на месният пазар, заедно с растежът на експорта ще доведе до общ оборот на италианската агроиндустрия не по-малко от 14 милиарда евро до края на годината. 83% от италианските производители имат увеличаване на оборотите, като за 54% от тях този растеж е с повече от 20%. Този забележителен напредък се дължи на възстановяването от последиците от пандемията, но и от необходимостта фермерите да инвестират в най-новите технологии.

Антонио Салватерра (маркетинг директор на ARGO Tractors (Landini, McCormick, Valpadana):
За първите шест месеца на тази година има 25% растеж на европейският пазар на трактори. Специално за нашата компания, този растеж е 45% и ние изнасяме 85% от нашата продукция. В световен мащаб, тенденциите за растеж за деветте месеца на 2021-ва година са подобни. 
В САЩ имат новорегистрирани 246 хиляди земеделски машини, в Индия 680 хиляди машини, което е с 25% повече в сравнение с миналата година.

В Германия продажбите до септември са наблизо 25 700 машини. В Испания растежът е с 13%. Турция регистрира растеж от 49% - с повече от 39 хиляди продадени машини. Русия, още в средата на годината, отбеляза ръст на пазара на агро машини с 24,4%.


Анализатори коментират, че пазарите са задвижвани от добрите добиви получени в някои части на Източна Европа и Австралия, заради благоприятните климатични условия, което ще компенсира по-ниските добиви от пшеница в Русия, заради сушата. 
Отчетен е растеж на продукцията от ориз с 1,3%, или това са 520 милиона тона.

Антонио Салватерра:
Според ФАО световната земеделска продукция ще нарасне с 18% до 2030-та година, а животинската продукция с 13%, заради увеличаването на световното население.  Заедно с количеството обаче е необходимо да расте и качеството. На фона на силният растеж, на пазара на агротехника се наблюдава безпрецедентен ръст на цените на основните суровини за агроиндустрията - над 200%. Енергийните разходи нараснаха с 365%, полиетиленът поскъпна с 160%, полипропилена с 123%, а силиконът с 300% за по-малко от два месеца. Освен това има недостиг на суровини и повишаване на логистичните разходи. Кризата със суровините е в следствие на китайската политическа стратегия, срещу която не  е лесно да се предприемат ответни мерки.  Китай намали експорта на желязо, за да задоволи собственото си засилено търсене и резултатът е увеличение на цените на материалите за агроиндустрията в Европа, в някои случаи с повече от 100%.  Проблемът показва слабостта на националните индустрии по отношение на стоманата и зависимости от търговията с Китай.

Производители на агротехника заявяват, че до средата на следващата година могат да бъдат осъществени заявените доставки, но несигурността и притеснението остават за втората половина от 2022-ра.

В България има усилено търсене на земеделска техника. 
Факт е, че доставчиците на агротехника в много от случаите регистрират нулеви доставки на машини и различни компоненти за сервизирането им. Какво ще се случи? Търговията със земеделски машини се затяга - коментират от бранша.

Георги Панчев (специалист по агротехника в Мегатрон):

Няма изгледи това нещо да се оправи в скоро време. Доставките на машините започват да варират вече в порядъка от година и на нагоре от датата на поръчка. Така че, определено наблюдава се това нещо и определено няма изгледи да се оправи скоро.

Осезателно се забелязва ценови ръст на новата агротехника.Георги Панчев (специалист по агротехника в Мегатрон):

Основната суровина, която ние ползваме е метал, а ръста на цените на метал в определени сфери стига 300%. Така че е неизбежно цените на машините да се променят.
Безспорно, цената ми прави впечатление, че последната половин година, всъщност почва да се измества на второ място, и по-скоро наличността и възможността да си поръчаш дадената машина е приоритет номер едно.

Аналогична е ситуацията и с доставките.

Георги Панчев (специалист по агротехника в Мегатрон):

Като пример мога да дам: На мен ми се наложи да купуваме служебен автомобил съвсем наскоро, общо взето от 6 от лидерите на пазара за автомобилна техника, никой не можа да ни предложи доставка по-малко от 8 месеца. 


Основно, онова, което липсва са електрическите компоненти - отбеляза специалиста.

За съжаление дефицит на материали започваме да наблюдаваме все повече и повече в нашето нормално ежедневие. Към момента, примерно, има криза за пелети - нещо, което няма общо с пандемията, но малко по-малко цапочва да ни обгръща отвсякъде този недостиг на суровини.


За съжаление, редица доставчици на агротехника се оплакват, че през следващата година няма да има какво да продават. До колко основателни са притесненията им?

Георги Панчев (специалист по агротехника, Мегатрон):

Земеделските производители се ориентираха в обстановката сравнително бързо. При нас положението е такова, че ние нашите машини сме ги поръчали в началото на 2021-ва година за цялата 2022-ра. Фактът е такъв, че ние също ще имаме непроизведени машини, съответно недоставени, поради една или друга причина. Към момента може би нещо от порядъка на 70-75% от машините, които имат доставка догодина, вече са в договори с платено капаро.


И все пак - ще важи ли терминът “концептуално остарял” за машини, които до момента не са намерили своя собственик? Нормално е навлизането на концептуални нови иновативни решения. 
Означава ли, че цената им ще е по-висока?

Георги Панчев (специалист по агротехника):
Всяка марка има своите машини, които и на 30 години да станат, цената им продължава да седи една и съща, защото са се доказали като уникални машини. Както всяка марка има модели машини, които излизайки от завода, първият клиент купувайки ги цената е с 40% надолу.
Цената на този тип машини - на морално остарялата техника - няма да се контролира от цената на новите машини.  По-скоро се контролира от търсенето на такъв тип машини.

Истината е, че предвид повишените цени на агротехниката, все повече земеделци се интересуват от вторичният пазар. Цените почти са се удвоили.


Георги Панчев (специалист по агротехника):
Това са очакванията не само на нас, това са очакванията в световен мащаб.
Това е една от причините, поради липса в момента на нови машини и на доставки от заводите, цените на втората употреба да скочат талкова.Буквално ви казвам, че в момента, миналата седмица съм търсил един определен модел машина, на 3 години такава машина струва с 20 хил. евро повече, отколкото аз съм я продал чисто нова преди една година. Към момента наблюдаваме тенденция за това, че примерно 2-3 годишни машини като цена, на вторичния пазар, в момента са по-високи, отколкото са стрували като чисто нови.

Съветът на повечето компании за агротехника е инвестиционното намерение да бъде заявявано поне година напред.  Редица от доставчиците в момента обмислят заявки за 2023-та година.

Земеделците в отговор на световната криза:
Инвестициите им основно варират в две направления: земя и нови и иновативни машини. Сега обаче пазарът е свит - земя за продан почти няма, а производството на машини е ограничено.Илия Проданов (председател на Съюз на зърнопроизводителите “Маркели”, гр. Карнобат):
Доколкото имаме възможност да се включим в пазара на земя, защото има много агресивни купувачи, които вдигнаха цената доста. И вече на моменти и на много места в държавата не е рентабилно да купуваме земя. На тези цени просто не излиза сметката. Машините, докато всичко беше наред, в един момент сега се казва, че първо че няма откъде да си купиш машини, второ че цените им се вдигат всеки ден. Машини, в момента има фирми и марки, които ако решиш да поръчаш, чакаш 12, 16, 18 месеца. Досега бяхме свикнали ако поръчаме машина - 2, 3, 4 месеца. В момента с липсата на суровина отива 12, 14, 16 месеца, което ние не сме свикнали да се случва.

Налични няма. Налични определено няма. Във почти всички брандове всичко е с поръчка и определено сроковете за доставка се удължават с всяка изминала седмица.


Трудно може някой колега да работи с такъв замах за напред. Всеки инвестира на момента или най-много за кампанията. С такъв замах, предварително ние да вкараме…
Защото, за да поръчаш…пари, това означава да платиш 20% при най-малкият вариант капаро. 
Вкарваме едни пари за след 18 месеца. Мисля, че за момента това не рефлектира върху сектора.
Надяваме се просто на суровина да се успокои, производителите да имат достъп до това, което им е нужно, за да ускорят производствата и доставките да се нормализират.
Ако това нещо се задържи, може би догодина или по-догодина, това нещо ще се отрази на пазара на втората употреба техника.   Защото, при положение, че няма нови машини, почваш да търсиш втора употреба и спекулативно се вдигат цените на втората употреба машини.  Машини, които са закупени за 1 лв цена, да кажем хипотетично, сега втора употреба можеш да ги продадеш за 1,20 лв, просто защото нови няма.
***

Фондът на фондовете сключи договор с финансова институция за управлението на финансов инструмент финансиране в селските райони.
Какви ще са ползите?
Подписването се състоя в Министерството на земеделието, храните и горите, в присъствието на вече заместник-министъра и ръководител на управленския орган на програмата за развитието на селските райони Георги Събев.

Георги Събев (бивш заместник-министър МЗХГ):
Много важна възможност, която за първи път се предоставя в България в рамките на прилагането на програмата за развитие на селските райони, а именно предоставяне възможност на нисколихвено атрактивно финансиране на земеделски производители микро-малки и средни предприятия в секторите  земеделие и преработка.

Средствата от инструмента са осигурени от програма за развитие на селските райони 2014-та - 2020-та година чрез европейският земеделски фонд за развитие на селските райони и са в размер на 38 милиона лева.

Очаква се към публичният ресурс избраната от фонда на фондовете финансова институция да добави още толкова частен капитал, с което общата сума на заемите да надхвърли 70 милиона лева.

Мартин Гиков (изп.директор и председател на Съвета на директорите към Фонд на фондовете):
Ние сме изключително щастливи да имаме възможността да структурираме такъв вид финансов инструмент. Той е в общи линии, всъщност е около 38 милиона, но с допълнително привлеченият капитал, който са нашите партньори ще привлечем, в икономиката би трябвало да се генерират над 70 милиона лева.

Следваме изключително успешната практика за развитие на градските райони и сме много щастливи, че така ще успеем да допринесем и за агросектора - да го направим по-устойчив, по-конкурентоспособен и да успеем през гъвкавите инструменти, включително микса с грант, който би позволил на по-голям кръг от ползватели да осъществят техните проекти. Това е нещо, което отдавна искаме да направим и сме много доволни, че успяхме да го приключим днес. 
И да се надяваме да продължим така, от гледна точка на обем, който бихме структурирали заедно с нашите партньори - да го увеличим и за в бъдеще. 

Самите условия са изключително облекчени. Тоест, този ресурс е предназначен за така по-слабата част от представителите на Агросектора и ние се надяваме максимален брой ползватели да имат достъп до финансиране през нашите партньори. Тоест, ние очакваме да има сериозен интерес, т.к. това е един вид пионерско структуриране на този инструмент. И имайки предвид пазарните проучвания, които направихме очакваме заедно да постигнем добри резултати - максимално голям брой от средствата да бъдат пласирани и да влязат в икономиката.

Очакванията са всеки един краен ползвател на кредита, който би използвал, е да инвестира тези средства в технологии, в проекти, които биха направили нашето земеделие още по-конкурентоспособно, още по-успешно. И в общи линии резултатът да се види и от нас като потребители и като клиенти на техните продукти.

Кредитите ще се предоставят за земеделски и неземеделски дейности в селските райони.
За повишаване на конкурентоспособността на селскостопанският сектор, както и за насърчаване на социалното приобщаване и подкрепата за устойчиво развитие на земеделските стопанства. 
Размерът на кредитите ще е за инвестиция до 2 милиона лева.

Допълващото оборотно финансиране ще е до по-високата от средните стойности - 30% от общата инвестиция към съответният краен получател, или 391 166 лв, при спазване на изискванията и ограниченията за държавна помощ.

А върху средствата от програмата за развитие на селските райони няма да се начислява лихва и такса управление.

Кристина Стоянова(експерт от отдел ОП в ФМФИБ):
Ролята на Фонда е да направи така, че един ресурс отделен от програмата за развитие на селските райони да достигне до повече земеделски производители, преработватели или малки средни предприятия, които се занимават с неземеделска дейност в селските райони, под формата на един дългов инструмент, а именно кредит, така че да осигури по-добро финансиране -  да разшири обхвата на проектите, които могат земеделските производители да финансират чрез този ресурс, избирайки финансов посредник, и предоставяйки възможност посредством този финансов посредник да се ползва кредитният ресурс.

Всъщност, като казвате “кредит” - финансов кредит, това означава, че е при преференциални условия?
Кристина Стоянова:
Точно така. Ресурсът, който се предоставя от програмата за развитие за селските райони ще бъде безлихвен. Частта, която финансовият посредник осигурява е с пазарна лихва, така че осреднено кредита, който ще ползва земеделският производител или преработвател ще бъде общо взето на половина по-евтин от стандартният, който би получил директно обръщайки се към банка.

Следва да ви попитам: Кой ще има право на такова финансиране?
Кристина Стоянова:
Програмата предвижда тези кредити да се възползват бенефициенти и крайни получатели, по мерки 4:1, а именно инвестиции в земеделски производители, 4:2 - инвестиции за преработка и маркетинг на земеделски продукти, 6:4 - която е за инвестиции в неземеделски дейности в селските райони и 19:2, която е за подкрепа на водените от общностите месно развитие инициативи, по тези три гореизброени мерки.
Крайните получатели могат да бъдат както земеделски производители, така и малки и средни предприятия. Като обхватът е разширен по отношение на тези, които са разположени в селски райони, т.к. допустими за финансиране по този финансов инструмент ще бъдат малки и средни предприятия. Докато при грантовото финансиране допустимостите са само за микропредприятия, което позволява на по-голям обхват компании да се включат в този продукт като допустими.

По какъв начин ще става това?
Кристина Стоянова:
Това става по стандартният начин за получаване на кредит - с подаване на искане за кредит, разглеждане от страна на избраната финансова институция, след което подписване на договор за кредит, и всички детайли свързани с този процес. 
Като повече информация относно избраният финансов посредник и неговата политика може да се намери на сайта на Фонда на фондовете.

Каква е процудурата?
Кристина Стоянова:
Процедурата е сравнително лесна.
Ако имат одобрен проект в Държавен фонд земеделие (ДФЗ) или подписан договор вече за кандидатстване към фонда могат с него да се отнесат към финансовата институция, която да провери доколко е възможно да се дофинансира проекта с кредит, т.к. трябва да бъдат спазени изискванията за държавна помощ или за минимална помощ, които са поставени и в прогамата, и в европейското законодателство, т.к. все пак става дума за операция с европейски средства, съфинансиране по европейски средства.  
В случай, че процедурата не изисква такава проверка, тоест ако се кандидатства само за кредит без да има елемент на безвъзмездна финансова помощ, тогава се оценява от финансовата институция жизнеспособността на проекта и доколко тези средства, т.к. те трябва да бъдат върнати, биха могли (преценява се) доколко е възможно да бъдат възстановени тези средства.

Да разбираме ли, че проекти, които не са успели да се класират пред Държавен фонд земеделие, ще могат да кандидатстват чрез Фонда на фондовете, за да получат определени средства, за да бъдат реализирани?
Кристина Стоянова:
Зависи за какво конкретно се кандидатства.
Принципно да, стига да отговарят отново на условията и изискванията на програмата по конкретната мярка, като хубавото е, че при кандидатстване посредством финансовият инструмент (за финансиране посредством финансовият инструмент) е възможно да се разшири обхвата на допустимите разходи, които се финансират. И по този начин разходи, които не са допустими за финансиране с грант, могат да се финансират посредством финансовият инструмент. 
И пример за такива са кредитите за оборотни средства, които са недопустим разход за безвъзмездна помощ, но пък могат да бъдат финансиране ако има инвестиционен кредит, или могат да бъдат допълнени чрез този оборотен кредит.
Друг пример е възстановяване на ДДС, което е невъзстановим по нашето национално законодателство. То също ще бъде допустим разход.
Също така, по отделните мерки, има отново някои детайли, където се разширява обхвата.
Например земеделските производители биха могли чрез финансов инструмент да закупят животни - също нещо, което не е допустимо за финансиране с безвъзмездни средства.

Репортер Диана Александрова: / Агро ТВ
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG