Редакция на обява Добави обява

Приспособления към комбайните решават проблема с пръскането с глифозат (ВИДЕО)

13.08.2020 г.
3428
Възможно ли е чисто от плевелни семена поле след жътва? Възможно ли е чрез машини да се реши големият проблем с пръскането с канцерогенния глифозат, който убива не само пчелите, но и причинява рак на хиляди земеделци всяка година? Това е въпрос, на който много аграрни учени, инженери и земеделци търсят отговор през последните години.

След като ЕС забрани практиката с горенето на стърнища и в България вече са налице редица случаи на санкции на земеделски производители заради палене на стърнища, остава въпросът - има ли машини за решаване на този проблем за да не се стига до скъпо пръскане с тотални хербициди?

Оказва се, че няколко компании разработват технолгични решения за справяне със семената от плевели след жътва. 

Единият вариант е монтиране в задната част на комбайна на модул към сечката, който сепарира, отделя и натрошава семената на плевелите. Той премахва на 100% нуждата от последващо пръскане с глифозат.

Решението е на канадската компания Redekop, която дава модул за комбайни John Deere:


Електрониката на модула е интегрирана с ISOBUS терминал и позволява управление на устройството чрез оперативния терминал на комбайна. Има възможност и за самостоятелен екран, където е необходимо.

Самият дизайн на вътрешния механизъм е подобен на други машини, състоящ се от две мелници с противоположно въртене. Въпреки това, фирмата твърди, че оптималните скорости за натрошаване на семената на плевели се нуждаят от около 65 к.с. при средно натоварване на комбайна.Инсталацията на модула към комбайна отнема около 30 часа, а поддръжката е минимална, като мелниците и лопатките на вентилатора са покрити с волфрамов карбид за дълъг живот и по-ниски експлоатационни разходи.

SCU ще се продава в цяла Европа от Oria Agriculture. Един от неговите основатели, канадката Данеа Армстронг, казва, че в момента модула е наличен само за комбайни John Deere, но комплекти за всички други основни марки ще бъдат налични през 2021.

Друго решение на проблема със семената е малко по-тромаво като външен вид и техника, но пък дава безкомпромисни резултати. Това е Seed Terminator на немската компания Zurn, Която е известна в България с големите си търговски бази за употребявани комбайни John Deere.

Те са разработили надграждане на първоначалния модел на разрушителя за семена на бурени Seed Terminator, който намери пазар първо в Австралия. Машината се прикача към теглича на комбайна, а голям въздушен маркуч прекарва изходния материал към "разрушителя". Машината бе показана миналата година на Агритехника в Хановер и е много обещаваща за европейския пазар.Друго технологично решение срещу плевелите след жътва дава австралийската компания Tecfarm. Вместо принципа на клетка с въртящо се въртене и мулчиране както е при конкурентите, модулът Weedhog на Tecfarm използва  два чифта ротационни въртящи се ротори, затворени в камера от двете страни на задния край на комбайна. Отпред до хедера има модул, който поема само плевелните растения и ги праща назад по собствен улей. Всеки ротор отзад е съставен от 18 роторни пръчки и фракцията на плявата се подава в пътя им, докато преминават помежду си с 2400 оборота в минута, около 500 км / ч, разбивайки всички семена от плевели, съдържащи се в материала.Модулът осигурява контрол в стърнища преди засяването на следващата култура да достигне около 95% чистота. Семената от плевели буквално излизат "на прах" след комбайна. Тази система има много голяма ефективност, но цената и е аналогична: между 60 000 и 65 000 долара, в зависимост от модела на комбайна. Поради нужната по-висока мощност е налице само за висок клас комбайни.

ВИЖТЕ ВИДЕО:


© 2020 Агросалон.БГ
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG