Редакция на обява Добави обява

Пролетната сеитба върви в пълни темпове, земеделците наваксаха забавянето (СНИМКИ от днес)

22.04.2020 г.
15696
© 2020 - снимки: Agrosalon.BG

Пролетната сеитба основно на царевица и слънчоглед се движи с пълни темпове, като средното забавяне за страната е с около седмица, а седмица и половина - за северозападна България. 

От края на миналия месец, заради извънредното положение,  сред много земеделци се появиха притеснения относно евентуален недостиг на торове и препарати, както за сеитбата на редовите пролетни култури, така и за наторяване на житните, но до криза и сериозно проблеми не се достигна.

Пред репортер на АгроСалон, зърнопроизводители от региона на Велико Търново заявиха, че ще се справят с агротехническите срокове, най-вече защото работят с качествена и модерна селскостопанска техника. Те посочиха обаче, че на места има проблеми с посевите заради силните температурни амплитуди този месец ( от -3 през нощта до +27 градуса дневна температура преди няколко дни).

Според агрономи, в северна България се наблюдава проблем заради ниските температури, който е довел до напукване на клетките в стеблата на пшеницата, при площи пръскани с листни торове със силно съдържание на манган, скоето е нарушен така да се каже "природният антифриз" в самите растения.

Въпреки извънредното положение, големите фирми доставчици на агротехника, торове и препарати успяха да преминат в режим на работа, който да не прекъсне нормалните доставки за земеделците. Търговци на препарати посочиха, че фермерите не трябва да се презапасяват с продукция, защото това може да доведе до проблеми в пазара и доставките.

По-рано този месец МЗХГ излезе с предупреждение, че заради COVID 19 и ограничителните мерки, пролетната сеитба може да закъснее критично. Анализът на министерството на  земеделието към 9-и Април сочеше, че засетите площи с маслодайно семе са със 75,1 процента под тези през същия период на 2019 г. Ако през миналата година тези полета са били 5 153 дка, сега са едва 1 281 дка. Още по-бавно вървяха дейностите при царевицата – там бяха обработени 77,5% спрямо миналогодишните площи. Или, ако през 2019 г. с царевица са засети 2 232 дка, то а едва 501 дка. При пролетния ечемик намалението бе с близо 53 процента. През тази седмица, след великденските празници обаче, земеделците работят интензивно и наваксаха това голямо изоставяне.

Паралелно със сеитбата на царевица и слънчоглед, тече кампания по торене и растителна защита, като заради подходящото време изкара в земеделските полета всички налични пръскачки и торачки от стопанските дворове.

© 2020 текст и снимки: АгроСалон
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG