Редакция на обява Добави обява

STEYR SoilXplorer - почвен сензор за анализ, карти и контрол на дълбочината на обработка

12.10.2018 г.
11859
С иновативния почвен сензор SoilXplorer сега STEYR въвежда ефективен инструмент за повишаване на познанията на фермерите за почвите, които обработват и по този начин за ефективността на земеделското производство в хода на обработването на парцелите. Интензивните полеви опити дават ясни доказателства, че където е нужно - намаляването на работната дълбочина от 18 до10 см по време на оран води до около 45% по-малко консумация на гориво. В същото време продукцията може да се увеличи с около 20%., тъй като почвите често се различават помежду си и дори в полетата на едно и също стопанство, използването на стандартна дълбочина на култивиране означава, че има риск извършената работа да е или твърде плитка, или твърде дълбока. Докато единият вариант ще остави уплътнените зони недокоснати, другият ще намали ефективността и ще увеличи потреблението на енергия, износването на машините и ще увеличи разходите.
 
Поглед отвъд повърхността
Почвеният сензор STEYR SoilXplorer е безконтактен сензор за картографиране и контролиране дълбочината на почвообработка, като използва електромагнитни сигнали за измерване на проводимостта на почвата. На тази основа могат да се определят зоните от различен почвен тип, относителното водно съдържание, както и зоните на уплътняване. С помощта на четири приемни намотки, в един пропуск се изследват четири различни слоя от 0-25 см, 15-60 см, 55-95 см и 85-115 см. SoilXplorer е единствената система на пазара, изследваща четири паралелни дълбочини, работи без контакт с почвата и осигурява данни в реално време за незабавна работа.  Системата може да се интегрира много лесно и в други работни процеси.
 
С помощта на SoilXplorer монтиран на предната навесна система на трактора, машините за обработка на почвата могат да бъдат монтирани стандратно на задния навес, което позволява интеграция и едновременна работа. Тъй като всички данни се изчисляват и обработват от софтуера на системата - са достъпни в реално време. Така почвообработващият инвентар като - култиватори, плугове, дискови брани, продълбочители и др. може ефективно да бъде контролиран и адаптиран към различни почвени условия чрез ISOBUS, независимо от метеорологичните условия и посевите.
 
Електрическата проводимост корелира силно с размера на частиците и структурата на почвата. Пясъчната почва например има по-големи частици и нисък капацитет за задържане на водата, като по този начин показва по-ниска концентрация на електропроводимост (Electrical Conductivity - ЕС), докато EC на глинести и органични почви е по-висока. Сензорът за почвата установява зоните на уплътняване и съответно настройва работната дълбочина. Има три стратегии за култивиране: плитка култивация, продълбочаване и дълбок контур.
 
Много са ползите свързани с използването на почвения сензор SoilXplorer, първоначално разработен от австрийската компания Geoprospectors GmbH. Системата е лесна за инсталиране - просто се включва и е готова да сканира. Изчислените данни се съхраняват в базата данни на Windows10 в кабината на трактора и операторът просто трябва да импортира файлът в софтуера SoilXtend веднага след сканирането, за да визуализира резултатите от картографирането, които могат да бъдат експортирани като ESRI данни * .shp, *. shx, * .dbf и * .qpj съвместими с общия софтуер за управление на фермата.
 
Чрез GPS са документирани точните позиции в полето и могат да се използват за генериране на специфични за обекта приложения, като сеитба с различна гъстота на посева, както и специфични мерки за защита на културите. Очевидно допълнително предимство на STEYR SoilXplorer е това, че отнема напрежението на операторите в дългите работни дни. "Убедени сме, че уникалните характеристики и свойства на нашите SoilXplorer и DepthXcontrol допълнително допринасят за високата ефективност, с която клиентите на марката STEYR са свикнали и оценяват", казва Максим Рокабой, отговарящ за S-TECH.
 
С максимална дълбочина на проникване 1,15 метра и максимална честота на пробовземане от 5Hz, вертикалната разделителна способност на SoilXplorer е с точност ± 5 см. Препоръчителната височина над земята е 30 см, максимум 40 см. STEYR SoilXplorer е височина 550 мм, ширина 1740 мм, дълбочина 620 мм и тегло 32 кг, като тези параметри правят свързването и отделянето му лесна задача.
 
© 2018 - Агросалон.БГ / Agrosalon.BG - Безплатни обяви за трактори и агротехника

Коментари (2)

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG