Редакция на обява Добави обява

SULKY - символ на прецизното торене чрез секционен контрол

15.04.2024 г.
952
Един от основните разходи в зърнопроизводството е този за минерални торове. Затова е важно изборът на торачка да е точен, тъй като това не само ще спести средства от неправилно тороразпръскване, но също определя доброто развитие на реколтата.

От съществено значение е парите за торове да бъдат „разпределени“ правилно по полето т.е. торовете да попаднат там, където е необходимо и в зададеното количество. Това се получава чрез използване на торачки, съчетаващи в себе си последно поколение технологии за разпределяне на нормата на торене и контролиране на „облака“ на разпръскване т.е. -  секционен контрол при торенето.

Френската компания SULKY e производител, който от много години е намерил правилното съчетание на тези технологии, достигайки най-високо ниво на продажби във Франция и едно от челните три места в Европа. Това е постигнато чрез висококачествените машини, които са се доказали със своята надеждна и прецизна работа, абсолютен контрол над тороразпръскването, ефикасно торене и не на последно място - лесни за употреба и експлоатация.

В основата на секционния контрол е патентованата DPX система на SULKY, позволяваща изменение на работната ширина на торене, чрез промяна на мястото на падане на тора върху диска. При торачки, които не са оборудвани с електронни системи за управление на потока тор, падащ върху диска, нормата е в пряка зависимост от скоростта на движение на трактора по полето, а работната ширина се задава ръчно и винаги  е константа.

При машини, оборудвани с електронни системи и „кантар“ за постоянно следене на теглото на тора в бункера, нормата на торене не зависи от скоростта на трактора. При тези торачки операторът може да променя скоростта на движение в зависимост от теренните условия и да постига висока производителност. Точната норма се постига с отчитане на действителната скорост на трактора, относителното тегло и Т-фактора  на тора. Отчитайки тези параметри, софтуера подава команди на електрически актуатори и прави постоянна калибровка на потока тор за постигане на желаната норма на торене.

Тази електроника може да съчетае с GPS позициониране на торачката в/у полето и извършването на секционен контрол, т.е. при навлизане на „облака“ на торене в зона, в която не трябва да хвърляме тор или вече сме наторили, системата автоматично изключва нужната секция.  При SULKY това цялостно решение се нарича ECONOV.Има една особеност, която отличава тази система от останалите производители. „Облакът“ на разпръскване при двойно дисковите тороразхвърлящи машини не е в права линия. Следователно секционен контрол в права линия би бил неефективен. SULKY се проявяват като иноватори и патентоват единствения софтуер, който е в състояние да извършва секционен контрол в т.нар. форма на кроасан.
Системата по този начин показва голяма ефикасност и може да доведе до спестяване на два Биг Бега тор на всеки 1000 дка, при примерна норма от 20 кг/дка, защото е налице пълен автоматичен контрол върху презастъпването!

Без наличието на такава система, торът бива хвърлен не където трябва – в зони с триъгълници, в края на полето при зоната за обръщане на трактора или при процеса на „окрайчване“ на полето.

Секционният контрол ECONOV се използва само в тороразпръскващите машини с голяма работна ширина, при моделите: SULKY X 40 + и SULKY X 50 +. Те са предвидени да работят в големи земеделски стопанства, в които паричният ресурс за закупуването им е оправдан.

SULKY предлага решение и за малки земеделски стопанства с ограничен бюджет – новите торачки SULKY DX 30
Прецизното торене се постига с новоразработената система W – control, която се използва при торачките с работна ширина под 36 метра и бункер с капацитет под 3 тона. Чрез тази уникално проста, евтина и ефективна система, електронно се управлява само шибъра за контрол на количеството тор, падащ върху тороразпръскващите дискове, без да се променя точката на падане. Практически в зоните на припокриване се намалява  потока на изтичащия тор.За глобалното позициониране на торачката върху полето може да се използва GPS на клиента или конзолата Sulky Matrix 570 GS.

При тестване на  W – control е постигната  7 % икономия на тор и 20 % по-голяма равномерност на разпръснатия тор. От фигурата се вижда, че с W – control  значително намаляват площите, в които е попаднало по-голямо количество тор от нормативно предвидения. Гарантира се по-доброто развитие на земеделската култура и в крайна сметка – реколтата от зърно.
 
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG