Редакция на обява Добави обява
ПОКАНА: Специални дни с промоции за трактори и земеделска техника - 20 - 24 Февруари в базата на Скайтрак

Шведски учени измислиха компютъра система за намаляване утъпкването на почвата при работа с трактори

26.02.2022 г.
2314
Шведски учени изобретиха компютъра система за намаляване утъпкването на почвата при работа с големи трактори. Иновационната система е наградена от журито на DLG Agritechnica за съвременни решения в сферата на агротехнологиите.

Разработката е на Agtech 2030 -  шведска хъб за иновации, воден от университета в Линкьопинг. Той е съставен от консорциум от няколко частни и публични организации със съвместна визия за посрещане на предизвикателствата, свързани със селското стопанство –  чрез иновации и споделяне на знания.

Компютърната система против утъпкването на почвата работи чрез алгоритъм, който изчеислява налягането върху почвата, упражнявано от трактора; а сензори подават данни за типа на почвата, влажността на почвата и степента на сгъстяване.

За разлика от гумено-верижните трактори, които имат широка стъпка на сцепление и защитават почвата от утъпкване, както е при Case IH Quadtrac например, то системата ще позволява при конвенционалните колесни трактори в реално време да се контролира налягането в гумите според почвата, върху която машината минава, както и други настройки на инвентара, с цел упражняването на по-малък натиск и утъпкване на почвата.

Основният инвеститор зад Agtech 2030 е шведската агенция за иновации Vinnova. Целта на Agtech 2030 е да изгради среда за иновации и да мобилизира ресурси за основани на нужните иновативни процеси. Фокусните области включват селскостопански машини, сензори, дигитални технологии, изкуствен интелект и интернет на нещата (IoT) - но също така и творческо развитие на бизнеса. Участниците в Agtech 2030 са ангажирани в области като патенти, международни изследвания, обществен дебат и практически иновации.

© 2022 Агросалон БГ

Свързани статии

Видео ревю
Николай Върбанов: Избрах Vaderstad Tempo след обстойно проучване и споделен опит от колеги (ВИДЕО)
Когато говорим за инвестиция в нова сеялка, това не е просто избор на поредната машина, а възможност за реализиране на повече ефективност и растеж в стопанството.
22.07.2019 г.
11701
Case IH Axial-Flow 250 - новата серия комбайни за най-добрите в земеделието
За сезона по прибирането на реколта 2020 в България вече са налични най-новите модели от новата серия Axial-Flow 250 на Case IH. Това са 3 нови модела, които ще надминат очакванията по отношение на ефективност и нови технологии, дори на най-взискателните земеделци.
19.05.2020 г.
2552
Каква е разликата между No-Till, Strip-Till, Ridge-till, Mulch-till, Opti-till или Minimum-till? (АНАЛИЗ)
Консервационна обработка (conservation tillage) е всяка обработка или система за отглеждане на земеделски култури, която след засяване оставя най-малко 30% (или повече) растителни остатъци на повърхността на почвата след засяването за намаляване на водната ерозия
16.07.2020 г.
4361
Прецизност и капацитет - ключовите предимства на есенните сеялки Vaderstad (ВИДЕО)
Всяка сеитбена кампания зависи от два основни фактора - климатичните условия и изборът на сеялка, който сме направили. Защото прецизността е пари и ако успеем да поставите семето точно и на правилното място, то ще покълне в точното време и това ще бъде предпоставка за още една успешна кампания. Какво да съблюдаваме, ако сме изправени пред покупка на есенна сеялка
12.05.2020 г.
2892
Как да спасите своя плуг от счупване при оран по време на суша?
В съвременните плугове се ползват само индивидуални защити на плужните тела. Те прецизно защитават плуговете при среща на плужно тяло с препятствие. Ако тези системи се задействат  без да има среща с препятствие, то почвеното съпротивление е много високо и целия плуг е незащитен. След няколко подобни сработвания, разумният земеделец ще се прибере от полето и ще запази плуга си.
05.10.2020 г.
4575
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG