Редакция на обява Добави обява

Субсидиите по Агроекология ще са обвързани с растителната защита в стопанствата

29.03.2021 г.
2294
Влезе в сила Наредба 9 за интегрирано производство на растения и растителни продукти и контрола върху интегрираното производство. Наредбата е обнародвана на 12-ти март тази година в Държавен вестник, като включва акцентът заложен в промените на бъдещата ОСП - с 50% да се намали употребата на пестициди.

Акцентът за драстично намаляване употребата на пестициди е залегнал в Зелената сделка на новата ОСП. Наредбата изисква мониторинг на вредителите и при определен праг на икономическа вредност да се започне борбата с неприятелите по растенията, но с точно определени количества, щадящи препарати и биопрепарати.

Новото, което е важно за земеделците е, че по мярка Агроекология се предвижда стимулиращо финансово подпомагане за фермерите, които прилагат интегрирана растителна защита. Ето защо въпросната Наредба 9 ще бъде важна част от Националния стратегически план за земеделието в България и разбира се представлява предпоставка за изпълнение на европейските зелени цели.


Наредба 9 е пример за много сериозно подреден документ, отговарящ на европейските насоки и промените в новата ОСП. Това обаче не означава, че не поражда множество въпроси около нейното успешно прилагане.

Главна роля по изпълнението на ангажиментите по Наредба 9 се отреждат на БАБХ. Агенцията ще регистрира фермерите, ще контролира и консултантите, въобще всичко е в ръцете на агенцията. Основния въпрос касаещ работата на БАБХ обаче е познат - наличието на експертен капацитет и като брой служители, и като специалисти.

Фермерите ще използват консултанти по отношение на Наредба 9.

Към момента едва по-малко от 10 експерти са регистрираните в БАБХ консултанти по растителна защита. За да получат европейските субсидии за прилагане на интегрирана растителна защита, земеделците трябва да докажат или висше образование с тази специалност, или свидетелство за изкарани курсове.


В наредбата се предвижда да се изготви ръководство за прилагане на интегрираната растителна защита. Земеделското министерство възлага тази задача на Селскостопанска академия с участието на експерти от други ведомства и НПО.

Изпълнението на Наредба 9 е нелека задача с много професионални предизвикателства, защото множеството култури, които могат да се отглеждат чрез интегрирано производство, изискват коренно различен подход - различни вредители и съответно различни препоръчителни препарати за борба с тях. Увеличава се и работата на БАБХ, тъй като всяко стопанство подлежи на контрол поне веднъж годишно. Освен това трябва да се изготви списък с разрешените за използване пестициди, фунгициди и т.н.

Свързани статии

Изплатените 683 млн. лв. субсидии по СЕПП ще раздвижат пазара на нови трактори и агротехника
Изплатените вчера от ДФЗ субсидии по кампанията за директни плащания за 2020-а година в размер на 683 млн. лв. ще раздвижат пазара на нови трактори и агротехника в периода до пролетта. Основните инвестиции, които се очаква да бъдат направени са за сеялки, торачки, телескопични товарачи и нови трактори.
17.12.2020 г.
2398
Дигитализацията във фермите - ключ към одобрението на проекти за трактори и агротехника
Пазарът на уреди за прецизно земеделие и софтуер се разраства и все повече фермери ще внедряват решения, базирани на работа с данни, включително изкуствен интелект и дигитално обучение за способността им да съчетават информация от различни производствени дейности
12.02.2021 г.
3770
ДФЗ пусна 1.1 млн.лв.субсидии за зимни пръскания на овощните градини
Над 1,1 млн. лева (1 124 943 лв.) са преведени на 2 670 стопани за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента - в периода на масов листопад.
05.12.2020 г.
2324
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG