Редакция на обява Добави обява

Трактор Zetor Crystal 170HD - версия 2019 с премиера на БАТА АГРО (ВИДЕО)

28.05.2019 г.
12531
По време на изложението за селскостопанска техника - БАТА АГРО 2019, което се проведе край Стара Загора, екип на Агросалон БГ гостувахме на щанда на Стойчеви ООД, официален вносител за България на чешките трактори ZETOR.  Фокус в нашата камера бе обновеният модел Zetor Crystal 170 HD.
 
Освен, че е налице един наистина модерен и красив дизайн. Кои са основните акценти тук?
Тракторът е с мощност 172 к.с. / 1800 об.мин. Двигателят е на DEUTZ – 6 цилиндров, 6,1 литра. Този двигател е всъщност еволюция на двигателя, който използваха Zetor в предходната генерация на тракторите Crystal - с леко повишена мощност и вече отговарящ на новите хомологации за Tier 4 емисиите – с AdBlue система. Новата генерация на този двигател е и с DPF филтър, за да отговаря на изискванията за минимално количество на твърди частици, които трябва да се отделят от двигателя. Има доста подобрения по трактора – предният мост е стандартно активен - Carraro с паралелограмно окачване, осигуряващ значителен комфорт при работа и транспорт с трактора, както и по-добро сцепление на предните колела при работа в полето при по-меки почви.

Кабината е с изцяло променен интериор. Позицията й е повдигната за по-добра видимост. Тракторът е съобразен с най-новите изисквания на ЕС – с т.н „ Мадър регулейшън/ Mother Regulation/, която е свързана основно и единствено с изискванията за безопасност. Този трактор в момента разполага с пневматична спирачна система на задните колела, която трансформира спирачно усилие към предния мост; ABS-система, която трябва да може да работи и с ремаркета с ABS-система. Всичко това спада към повишените мерките за безопасност при работа. Към изискванията на ЕС  е използваната цветова гама и символите На раотните уреди в кабината, отговарящи на една специализирана хомологация, така че да е унифицирана за всички.

Кабината е доста модерна. Пълно е с контроли изнесени за дясна ръка, с които да се управлява навесната система. Каква е скоростната кутия?
Скоростната кутия е с 30 работни транспортни предавки - пет диапазона с три Powershift- а във всеки диапазон. Изцяло е променен начина на управление на скоростната кутия – с малък ергономичен скоростен лост, не както при предходните модели. Изцяло е променена конзолата за управление на хидравликата на трактора. Вече е с електронно управление на външните изводи на хидравликата.Да, това е първото нещо, което прави впечатление. А новият малък джойстик за какво е ?
Първите две двойки за управление на хидравликата могат да бъдат прехвърлени към джойстика и така едновременно може да оперираме съвсем ергономично и с него. Има общо 4-ри извода на трактора - т,е. поне две функции на инвентара можем да ги правим едновременно с този джойстик. Другото интересно е , че при монтиране, евентуално, ако някой клиент иска челен товарач, може да се свърже към този джойстик и челният товарач да се управлява от него и няма нужда от допълнително монтиране на друг джойстик, който да взема част от обема на кабината и кръгозора на оператора.

Този трактор е оборудван със системи за автоматично изключване или включване на силотворния вал, с автоматичен блокаж на диференциала, с автоматично изключване или включване на предния водещ мост. Всичко това е направено с цел повишаване на производителността на самата машина и на нейната ефективност. Основното мото на Zetor е за намаляване на общата стойност на собствеността на машината – т.е. съотношението между цената на закупуване и последващите разходи, които неизбежно се правят по поддръжка на машината - да бъде така, че да е максимално евтина за нейния ползвател.

Какъв е капацитета на навесната система?
Навесната система на този трактор е повишена до 85 кN, което означава 8,5 т повдигаща сила, категория 3. Интересни тук са сензорите на двете долни крайни рамена на системата. Тези сензори са свързани с патентованата Hitch Tronic на Zetor и Bosch– взаимно я разработват и патентоват – за постоянно отчитане на теглителното усилие върху рамената. Когато този трактор започне да оре, през първите 3 до 5 секунди се отчита средното натоварване върху навесната система, което впоследствие се приема като базова стойност през останалата част от оранта до края на полето, за да се контролира точно дълбочината на плуга и на натоварването върху трактора. По този начин се икономисва гориво и да се осигури възможно най-добрата оран.
На практика, тази система контролира натоварването върху задната част на трактора, с което да гарантира оптимално сцепление на колелетата, за да няма излишно приплъзване.

Видях, че има въпреки всичко сложени тежести на задните колелета?
Тежестите при такъв вид трактори са важни , за да се получи балансирано разпределение на теглото на трактора и да се гарантира оптимално сцепление на предния и задния мост, т.к тези трактори много често работят по схемата 4х4 и не трябва да се получава претоварване на задния мост за сметка на предния или пък обратното.

Виждам предостатъчно хидравлични изводи – 8 на брой...?
Да и както винаги, традиционно при Зетор, има един извод означен с 0. Този извод е свързан директно с резервоара на трансмисията – когато задвижваме хидромотори там може да връщаме директно маслото обратно без да се създава дроселиране и излишно нагряване на маслото.
Наистина един голям, универсален трактор. Всеки, който се интересува от марката Zetor и възможностите за такава инвестиция в своето стопанство, може да се свърже с фирма Стойчеви и техните схеми за закупуване.
Красимир Гаврилов - 0885 112 513
Търговски представител Добромир Стоянов - 0885 132 068

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG