Редакция на обява Добави обява

Търговията с комбайни и трактори пада с 15% заради COVID 19, но има ръст при дребния инвентар

21.04.2020 г.
2486
Продажбите на нови трактори и комбайни падат през месец Март 2020 спрямо същия период на предходната година с 15% в САЩ, 23% в Канада и с 21% в Европа, сочи справка на Агросалон.БГ сред публикуваните данни на големите организации, обединяващи производители и търговци на агротехника.

За България все още няма официална статистика как извънредното положение се е отразило на пазара на агротехника през последните 45 дни, но все пак земеделците реализираха успешно пролетната кампания, като дилърите на агромашини не отчитат спад в продажбата на сеялки и пръскачки. Продължават и продажбите на нови трактори, но се очаква те да спаднат с поне 15% спрямо същия период на миналата година, към края на полугодието.

Според експерти в бранша, сериозен спад се очаква в продажбата на нови комбайни, за сметка на активизиране на пазара на употребявани комбайни

В условията на пандемия и извънредно положение, търговци на агротехника, споделиха пред Агросалон.БГ, че няма спад в продажбата на прикачен инвентар за нуждите на зеленчукопроизводството и овощарството. 

Най-голям спад обаче ще има в продажбата на нови трактори и специализирана земеделска техника за лозарство, тъй като сектора ще пострада много силно от глобалната пандемия, заради която са затворени всички ресторанти и заведения в Европа и по света. Според официални данни на Европейската комисия, консумацията на вино в ЕС ще падне до 108 милиона хектолитра, 8% под средната стойност за последните 5 години. Износът на вино от ЕС също е засегнат, като се очаква да спадне с 14% през 2019/2020 г.

© 2020 Агросалон.БГ
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG