Редакция на обява Добави обява

В Брюксел обсъждат приоритет на проектите за нова агротехника да са обвързани с отказ от глифозат

08.12.2020 г.
1922
В Брюксел обсъждат да се въведе в новата ОСП 2021-2027 приоритет на проектите за нова агротехника да са обвързани с отказ от пръскане с глифозат. Това е една от мерките, за която много от екологичните организации настояват. Препаратът глифозат, който се използва като основна съставка при повечето тотални хербициди е определен от Световната здравна организация като канцерогенен, а в САЩ и Европа има хиляди съдебни дела от фермери, които са развили различни форми на рак и тумори след пръскане с глифозат. Освен това глифозата е сред основните причини за смъртността на пчелите в световен мащаб.

Парламентът на Франция одобри вчера финансов стимул за фермерите, които се откажат от пръскане с канцерогенния препарат глифозат, използван като основна съставка в редица търговски марки тотални хербициди.

По предложение на Президента Емануел Макрон в периода от Януари 2021-а до края на 2022-а година земеделските производители, които спират пръскането с глифозат ще получат субсидия от 2500 EUR на годишна база.

Изплащането на субсидията ще е след представяне на декларация за отказ от употребата на глифозат.

Финансовият стимул е малък за зърнопроизводителите, които оперират с големи площи и средства, заради това, аграрни експерти предлагат в новата ОСП отказът от глифозат да е пряко обвързан с достъп до европейско финансиране след 2021-а година за закупуване на нова селскостопанска техника - като в проектите най-високо оценяване и приоритет ще имат земеделците, които са се отказали от пръскане с глифозат.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай

Свързани статии

Приспособления към комбайните решават проблема с пръскането с глифозат (ВИДЕО)
Възможно ли е чисто от плевелни семена поле след жътва? Възможно ли е чрез машини да се реши големият проблем с пръскането с канцерогенния глифозат, който убива не само пчелите, но и причинява рак на хиляди земеделци всяка година? Това е въпрос, на който много аграрни учени, инженери и земеделци търсят отговор през последните години.
 
13.08.2020 г.
3413
Нова No-Till система реже почвата с вода под налягане по време на сеитба (ВИДЕО)
Канадци измислиха ново технология към популярната No-Till система за земеделие, чрез която сеитбеното легло за семената се прави посредство вкарване на вода под много високо налягане. По този начин водата на практика реже почвата на дълбочина до 3 см.
 
20.09.2019 г.
16597
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG