Редакция на обява Добави обява

В цяла Европа се отчита спад на продажбата на нови трактори

14.06.2019 г.
3236
Обработените вече данни за предходната година сочат спад в продажбите на нови трактори в Европа, Китай и Турция и растеж в САЩ и Индия. Информацията е базирана на данни, представени наскоро от FederUnacoma (Федерация на италианските производители на селскостопански машини), сочи справка на Агросалон.БГ.

Организацията уточнява, че европейският пазар на селскостопански машини приключва 2018г. със спад, a перспективите за 2019 г. “не изглеждат положителни”. Продажбите на нови трактори в Европа са паднали с 10% за изминалата година, като се отчитат регистрации на общо 177 300бр. нови трактора за всички държави от ЕС.

Данните показват, че през 2018 г. са налице значителни спадове в продажбите на нови трактори в основните държави в Европа:
Франция регистрира спад с 9% при 24 700бр. регистрирани селскостопански машини. Германия отбелязва понижение с 18% (при 27 700бр. нови трактора). Италия претърпява спад с 19% при 18 400 бр. продадени трактори. Испания отчита намаление с 5% - при 11 400бр. трактора.

В България, според данните на КТИ към МЗХГ са регистрирани общо 1310 нови трактора, но около 15% от тях са с т.нар. "служебни регистрации" от страна на някои фирми вносители на трактори. Пълният файл с продажбите на нови трактори в България за предходната година, по региони и брой трактори, можете да изтеглите от тук.

По отношение на глобалния сценарий, САЩ приключиха 2018г. със „значително увеличение на регистрациите на нови трактори“. Регистрирани са около 235 000 селскостопански машини – и увеличение от 7%. Асоциацията твърди, че през настоящата година са налице някои „важни променливи, като понижението на БВП, спада на вътрешното потребление и тарифната война”.

Междувременно за двата азиатски гиганта се характеризират различни тенденции. Китай регистрира рязко забавяне на продажбите през 2018 г. (-26%), като част от „политика за намаляване на излишния производствен капацитет, предприет от страната“. От друга страна според Асоциацията на производителите на TMA, Индия достигна рекордни нива от 800 000 продадени селскостопански машини през 2018г.

Бразилия показа положителен резултат - регистрирани бяха 39 000бр. трактора (увеличение с 5% в сравнение с предходната година).

В Русия са продадени 23 300бр. трактора (увеличение от 3% спрямо предходната година).

Продажбите на нови трактори рязко се понижиха в Турция - страна, която се е утвърдила през последните няколко години като „един от основните пазари в света“. Той обаче “е платил цената на икономическа криза, девалвация на валутата и значително забавяне на инвестициите в селското стопанство”. Това доведе до 34% спад в продажбите - до 48 000бр. селскостопански машини.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG