Редакция на обява Добави обява

Влажното време срива качеството на зърнената реколта 2021

16.06.2021 г.
24775
Влажното време, което продължава вече трета седмица и ще бъде такова още до 10-и Юли, може да окаже силно негативен ефект върху качеството на зърнената реколта. И макар над 80% от пшеницата в България да е фуражна, то малкият относителен дял на хлебната пшеница ще бъде подпомогнат от употребата на подобрители и заместители в производството на хляб.

Водата има силен ефект върху самото зърно и микроорганизмите на повърхността му. На мокро зърно микробите се развиват по-бързо, броят на акарите и насекомите се увеличава и настъпват други промени.

Кафява ръжда и листни въшки нападат зърнената реколта в почти цяла Европа

Колкото по-високо е съдържанието на влага в зърнената маса, толкова по-малко хранителни вещества съдържа и по-бързо се влошава. Прекомерното количество влага води до активиране на физиологични, физикохимични процеси. Зърното започва да набъбва, покълва, биополимерите с високо молекулно тегло се разграждат, ензимите се активират. Естеството на зърното намалява, става уязвимо на механични повреди.

Ако зърното остане мокро за дълго време, неговото съхранение и преработка става невъзможно. Във всеки случай добивът на зърно и качеството на продукта намаляват, когато се използват мокри суровини.

Зърнопроизводителите тази година ще трябва да предвидят разходи за сушене на зърното, които поне до малка степен да компенсират загубите в качеството на полето. Сушенето е необходимо за зърно със съдържание на влага над 17%. Друго голямо предизвикателство се очертава влизането на комбайните в нивите, тъй като водата в повечето места на България вече е прекалено много и ясно се виждат локви и наводнени масиви със зърно.

За основните зърнени култури влагата до 14% обикновено се счита за приемлива. С това съдържание на влага зърното може да се съхранява в купчини до 30 метра или повече. Със съдържание на влага в зърната от 14% те могат да издържат на нагряване при сушене до 60-65 °. При по-висока влажност или температура започва процесът на декстринизация на нишестето, което води до влошаване на цвета на брашното и разграждане на мазнините, в резултат на което се получава увеличаване на киселинното число на мазнината.

За разлика от пшеницата, при ечемика семената на ечемика се изсушават до стандартно съдържание на влага 15,5%. По време на процеса на сушене е необходимо да се отстранят 6,5% от излишната влага. При сушене на семена от зърнени култури е разрешено да се премахва не повече от 4-5% влага с едно преминаване през сушилна, което значи, че се препоръчват две преминавания за условия като сегашните, ако няма разка климатична промяна точно преди жътва.


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG