Menu
Добави обява

Влажното време срива качеството на зърнената реколта 2021

16.06.2021 г.
32981
Влажното време, което продължава вече трета седмица и ще бъде такова още до 10-и Юли, може да окаже силно негативен ефект върху качеството на зърнената реколта. И макар над 80% от пшеницата в България да е фуражна, то малкият относителен дял на хлебната пшеница ще бъде подпомогнат от употребата на подобрители и заместители в производството на хляб.

Водата има силен ефект върху самото зърно и микроорганизмите на повърхността му. На мокро зърно микробите се развиват по-бързо, броят на акарите и насекомите се увеличава и настъпват други промени.

Кафява ръжда и листни въшки нападат зърнената реколта в почти цяла Европа

Колкото по-високо е съдържанието на влага в зърнената маса, толкова по-малко хранителни вещества съдържа и по-бързо се влошава. Прекомерното количество влага води до активиране на физиологични, физикохимични процеси. Зърното започва да набъбва, покълва, биополимерите с високо молекулно тегло се разграждат, ензимите се активират. Естеството на зърното намалява, става уязвимо на механични повреди.

Ако зърното остане мокро за дълго време, неговото съхранение и преработка става невъзможно. Във всеки случай добивът на зърно и качеството на продукта намаляват, когато се използват мокри суровини.

Зърнопроизводителите тази година ще трябва да предвидят разходи за сушене на зърното, които поне до малка степен да компенсират загубите в качеството на полето. Сушенето е необходимо за зърно със съдържание на влага над 17%. Друго голямо предизвикателство се очертава влизането на комбайните в нивите, тъй като водата в повечето места на България вече е прекалено много и ясно се виждат локви и наводнени масиви със зърно.

За основните зърнени култури влагата до 14% обикновено се счита за приемлива. С това съдържание на влага зърното може да се съхранява в купчини до 30 метра или повече. Със съдържание на влага в зърната от 14% те могат да издържат на нагряване при сушене до 60-65 °. При по-висока влажност или температура започва процесът на декстринизация на нишестето, което води до влошаване на цвета на брашното и разграждане на мазнините, в резултат на което се получава увеличаване на киселинното число на мазнината.

За разлика от пшеницата, при ечемика семената на ечемика се изсушават до стандартно съдържание на влага 15,5%. По време на процеса на сушене е необходимо да се отстранят 6,5% от излишната влага. При сушене на семена от зърнени култури е разрешено да се премахва не повече от 4-5% влага с едно преминаване през сушилна, което значи, че се препоръчват две преминавания за условия като сегашните, ако няма разка климатична промяна точно преди жътва.


Последно публикувани
към всички обяви