Редакция на обява Добави обява

Йордан Райчев: Отглеждането на люцерна е специфично, но може да се печели добре (ВИДЕО)

29.03.2021 г.
16920
Нова за стопанството на Йордан Райчев е люцерната - доходоносна култура и ако имаш малко късмет с метеорологичните условия, печалбата ще е добра, коментира земеделския производител.

Йордан Райчев, земеделски производител, обл. Пловдив:

“Преработвателните предприятия предпочитат суха люцерна. Това е един риск за нас като производство, тъй като агрометеорологичните условия не винаги са подходящи. При един дъжд паднал в неподходящия момент може на сто процента да се компроментира реколтата.”


Себестойността на отглеждане на люцерната е много относителна. Културата се сее веднъж на четири години. По-трудна е организацията по прибирането й:

“Това прибиране е свързано...най-напред трябва да се окоси. След това трябва да се разпръсне първото косило, след това трябва да се събере със сеносъбирач. Най-накрая се валира, след като вече е изсъхнала. Пролетните месеци, когато денят е по-кратък и температурите са пониски, този период е по-дълъг, именно там е най-големият риск от това да се намокри люцерната от паднал дъжд.”


Подготовката на полето за сеитба на люцерна е същата, както при всяка една зърнена култура, но трябва да е много прецизно направена, защото семената са дребни и с ниска кълняема енергия:

“Има значение какви семена ще се заложат, тъй като това е вече от значение каква реколта ще получим не само като количество, но и като качество. В животновъдните ферми преработвателните предприятия, които си купуват люцерна изследват протеина, което за тях е най-важното.”


Не е за пренебрегване високата цена на семената за посев, посочи още Йордан Райчев:

“Ние купуваме качествени скъпи семена, които предразполагат за повече протеин. Протеинът се съдържа основно в листенцата, а не в клечките. Трябва да бъде прибрано с определена влага, сутрин или вечер, когато има роса, така че да се запази листната маса. В противен случай, ако се прибира при неподходящи условия, листенцата се уронват и реално остават само клечките, които нямат този протеин, който е необходим.”


За изкупна цена е трудно да се говори. Тя зависи съответно от търсенето и предлагането:

“Към настоящия момент се радвахме на една добра година по отношение на пазара. Имаше много високо търсене на много добра цена. Да се надяваме, че това ще продължи и за в бъдеще.”


България вече има големи преработвателни предприятия, които са способни да поемат количества така, че със сигурност пазар има. За едно малко до средно по размери стопанство, протеиновата култура е добро решение.

“Примерно, ако гледат 100 000 декара едно стопанство, много е голям вече за него риска да отдели хиляда или две хиляди декара за люцерна, тъй като за това е необходимо много машини и хора, за кратко време да бъдат ангажирани. Докато в едно чисто зърнопроизводство е много по-лесно. Когато вече говорим за индустриално производство на люцерна, например в България има няколко фирми. Те там си имат сушилни и складови бази, които могат да отговорят за тия дни и стоят по по-друг начин нещата, но ако нямаш необходимите условия, е много по-трудно да се справиш.”


Въпреки, че предстои отваряне на мерки от Програмата за развитие на селските райони, семейното стопанство на Йордан Райчев няма да кандидатства. Земеделецът казва, че в условията, заложени в тях се дава превес на други сектори, но не и на зърнопроизводството.

Още по темата: Димитър Мачуганов: Правим качествен продукт и го изнасяме в над 16 държави (ВИДЕО+СНИМКИ)

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:


 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG