Редакция на обява Добави обява

Забавянията за нова агротехника ще продължат още поне 12 месеца. Поръчайте сега за 2024-а

14.12.2022 г.
2493
Забавянията в доставките на нова агротехника ще продължат още поне 12 месеца. Това сочат данни на анализатори, които представиха свои доклади по време на специализираното събития за агротехническа индустрия КропТек, което се проведе във Великобритания преди седмица, сочи справка на Агросалон.БГ

Нарушените вериги на доставки на компоненти и суровини за производството на нови трактори, комбайни и прикачен инвентар ще продължат до края на 2023-а година, при неналичие на допълнителни дестабилизиращи фактори през новата година, коменират експертите. 

Въпреки, че някои от големите заводи за нова агротехника вече стабилизираха производствените си процеси, все още сериозен остава проблемът с логистиката, както и липсата на свободни контейнери, след споразумението между 2-те най-големи контейнерни линии за приоритетно обслужване на по-високи цени на автомобилните производители и производителите на соларно оборудване, които са склонни да плащат по-високите цени по рейсовете Япония - Европа - САЩ и Канада.

Средният период за изчакване на машини, поръчани от фермерите в Европа и Великобритания, в момента е 1 година. Най-много се чака за доставките на трактори, комбайни и инвентар от САЩ, Бразилия и Япония. 

Забавянето на доставките в Европа и САЩ ще увеличи инфлацията, категорични са икономистите. 

Търговските организации и производителите подчертават, че търсенето остава силно въпреки повишените цени на база по-високите разходите за енергия, материали и недостиг на компоненти. Спорове на фона на това предизвиква фактът, че цената на стоманата е намаляла наполовина в сравнение с 2021, но въпреки това - цените растат постоянно.

Сигнали от САЩ
Промяна на настроенията в агротехническата индустрия идва от САЩ под формата на най-новия маркетингов барометър на селскостопанските настроения, публикуван от университета Purdue в Индиана. 

Мнозинство от анкетираните фермери в САЩ смятат, че сега е лош момент за големи инвестиции, като основната причина е цената на машините. Увеличаването на лихвените проценти и несигурността относно рентабилността на земеделските стопанства също са повод за безпокойство, но въпреки това 47% от фермерите поставят разходите за машини начело в техните инвестиционни списъци.

На фона на тази информация, тримата големи производители на трактори с радост посочиха на своите акционери, че са приложени увеличения на цените, които надхвърлят увеличените производствени разходи. 

Бизнесът си е бизнес и фермерите също се радват на увеличения на цените за продукцията си, които често надхвърлят допълнителните разходи за суровини.

Може да се надяваме, че двата сектора ще инвестират излишните пари в подобряване на ефективността както на фермите, така и на фабриките, но нещастният факт остава за фермерите, че дори и да се насочат към местния дилър и парите да са налични - няма (почти) нищо за купуване.

Поръчайте сега за 2024 г

Ние сме добре запознати с общия недостиг на запаси тук, в България, но има доклади отвъд Атлантическия океан за дилъри, чиито запаси за 2023 г. вече са продадени.

John Deere призна, че фермерите, които поръчват нов зърнокомбайн сега, ще трябва да чакат до 2024 г. за доставка.

Изглежда, че по-малките трактори имат по-кратко време за изпълнение в сравнение с по-големите единици навсякъде и същото важи и за по-малките марки.

© Агросалон БГ

Свързани статии

Печалба от 7.4 милиарда долара за годината очаква производителя на John Deere
Нетните продажби и приходите са се увеличили с 11 % до 13,370 милиарда долара за второто тримесечие на 2022 г. и са се увеличили с 8 % до 22,939 милиарда долара за шест месеца. Нетните продажби са 12,034 милиарда долара за тримесечието
23.06.2022 г.
2177
Rostselmash със 100% ръст в продажбите на комбайни
Само през първите девет месеца на годината в страната ни са закупени и регистрирани 1330 нови земеделски машини - трактори, телескопични и челни товарачи и зърнокомбайни за нуждите на селскостопанското производство
16.10.2019 г.
14329
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG