Редакция на обява Добави обява

Започна жътвата на ечемик, масовата жътва на пшеница - в началото на Юли

09.06.2020 г.
1482
На много места в България вече започна жътвата на ечемик. Около 15-ти юни се очаква жътвата на ечемик да е в ход в цялата страна.

Масовата жътва на пшеница предстои в началото на месец юли. Това съобщи пред АгроКлуб Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Националното откриване на жътвената кампания, което се организира от НАЗ, както и инициатива “Хляб на мира” ще се проведат на 3-ти юли в района на Пазарджик.

Очакванията на зърнопроизводителите тази година са за 30% по-ниски добиви при есенните култури вследствие на сушата, съобщи Костадинов. 

По отношение на очакваните средни добиви, зърнопроизводителят каза: “Картината е доста пъстра. По справката, която са ми изпратили от 20 регионални организации, очакванията са средно от 50 кг./дка до 370-400 кг./дка при пшеницата. Към момента говорим за среден добив за страната около 360-370 кг./дка.”

В момента все още се подават заявления за пропаднали площи, които се обследват и до края на седмицата се очаква обобщена справка за очакваните средни добиви по места. 

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
към всички новини
към всички новини
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG