Редакция на обява Добави обява

Започва агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Южна България

13.03.2020 г.
12755
Започва да тече агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Южна България, посочва Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ. В първата половина на периода 13-19 март се очакват валежи, които ще са по-значителни по количества в Югозападна и Централна България и ще благоприятстват увеличаването на влагозапасите в еднометровия почвен слой.
        
През изтеклата седмица над Западна и Централна България паднаха валежи между 20 – 40 l/m2, което доведе до увеличаване на почвените влагозапси в 50 cm и 100 cm слой при земеделските култури.
        
През следващия седемдневен срок агрометеорологичните условия ще се обуславят от средноденонощни температури около и над биологичния минимум на зимуващите земеделски култури. Вегетационните процеси при тях ще протичат с нормални темпове. 
 
През периода при пшеницата ще протича масово фаза братене и ще се наблюдава увеличаване коефициента на братимост. При рапицата ще се образуват разклонения. При овощните видове ще се осъществява набъбване и разпукване на пъпките, а при някои костилкови (праскова, кайсия) в Централна и Източна България и фаза цъфтеж. 
        
Прогнозираните валежи на много места в полските райони ще затрудняват извършването на качествени почвообработки и провеждането на растително-защитни дейности, посочва Драгомир Атанасов.

© 2020 Агро Клуб - AgroSalon.bg
 
        

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Публикувай
Последно публикувани
към всички обяви

Последвайте АгроСалон във Фейсбук

Agrosalon.BG